Morina ostaje u pritvoru do odluke Vrhovnog suda Severne Makedonije

Rešenje Krivičnog suda u Skoplju kojim se odbacuje zahtev za ekstradiciju nekadašnjeg pripadnika Oslobodilačke Vojske Kosova (OVK) Tomora Morine Srbiji, još uvek nije stiglo u Vrhovni sud, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vrhovni sud u Severnoj Makedoniji / Foto: vsrm.mk

Predstavnik Suda je za agenciju MIA rekao da će kada dokument stigne do njih, rešenje biti poslato na mišljenje Javnom tužilaštvu. Prema zakonskoj proceduri, kada pripremi mišljenje, Tužilaštvo vraća predmet Vrhovnom sudu, gde će o njemu odlučivati savet od petoro sudija u roku koji je odredio Krivični sud.

Kako u Vrhovnom sudu navode, a prenosi RSE, to ne bi trebalo da traje duže od dan ili dva.

Podsetimo, juče je Krivični savet Osnovnog suda u Skoplju odbacio zahtev Srbije za izručenje Morine, koga vlasti u Beogradu traže zbog ratnih zločina počinjenih na Kosovu, a predmet je upućen Vrhovnom sudu koji bi trebalo da donese konačnu odluku.

Kosovski ambasador u Skoplju Đerđ Dedaj posetio je Morinu u pritvoru, navodeći da je on zadovoljan tretmanom i da očekuje da bude oslobođen. 

Prethodno Krivični sud u Skoplju nije odobrio vicepremijeru Severne Makedonije Bujaru Osmaniju da poseti Morinu jer, kako su naveli, „funkcija na kojoj se nalazi ne dozvoljava da posećuje pritvorenike”. On je tada naveo da “ne postoji teoretska šansa da Morina bude izručen Srbiji”.

Podsetimo, Morinu je prošle nedelje makedonska policija uhapsila po Interpolovoj poternici Srbije, koja ga sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu. Krivični sud u Skoplju odredio mu je ekstradicioni pritvor do 30 dana. Ministarstvo pravde Srbije navelo je da će makedonskom pravosuđu podneti molbu za njegovo izručenje.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da „ne veruje da Severna Makedonija neće izručiti Morinu jer bi jer bi to bilo nepoštovanje međunarodnog prava”. S druge strane kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da Priština neće dozvoliti izručenje Morine Srbiji.

O tome za šta se Timor Morina tačno tereti postoji malo dostupnih podataka osim da je bio pripadnik OVK. Prema navodima iz srpskih državnih organa sumnja se da je počinio zločin protiv civilnog stanovništva, a u Prištini navode samo da je učestvovao u borbama u oblasti Dukađini.

Izvor: RSE, Insajder