MSP za Insajder: Optužena za terorizam i dalje u Ambasadi Srbije; Podgorica traži brzu reakciju Beograda

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je za Insajder da se Branka Milić, koja je optužena u slučaju „državni udar“ u Crnoj Gori, od petka nalazi u Ambasadi Srbije u Podgorici. Zbog njenog bekstva, crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na konsultacije ambasadora Srbije Zorana Bingulca i zatražilo zvaničan stav Republike Srbije o ovom slučaju. Istovremeno, Branka Milić je u pisanom obraćanju danas poručila da nema interes da do kraja procesa u Višem sudu napušta ilegalno Crnu Goru.

Ambasada Srbije u Crnoj Gori Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Branka Milić jedna je od 14 optuženih kojima se u Crnoj Gori sudi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. Ona se do sada branila sa slobode, a kako pišu podgorički mediji, bila je smeštena u jednom od manastira, gde joj je bila obezbeđena i hrana i zdravstvena zaštita.

Međutim, prošlog petka ona je napustila suđenje, poručivši da je „revoltirana odnosnom prema njoj“ i da „to ponižavanje neće trpeti“. Zbog straha od bekstva određen joj je pritvor, ali je ona u međuvremenu pobegla u Ambasadu Srbije u Podgorici.    

Kako kažu za Insajder u Ministarstvu spoljnih poslova, Branka Milić se u srpskoj ambasadi u Podgorici pojavila 23. novembra i tom prilikom navela da je „napustila suđenje zbog nezadovoljstva tretmanom od strane sudskog veća“.

Branka Milić Foto: Printscreen, Youtube

„U međuvremenu je dobila obaveštenje da je nadležni sudija doneo odluku o ponovnom određivanju pritvora zbog čega je, kako je navela po savetu svojih advokata, odlučila da ostane u Ambasadi do promene navedene sudske odluke“, kažu u MSP.

Na pitanje Insajdera, kakva će biti reakcija države i da li će Milić biti izručena crnogorskim organima, u Ministarstvu se nisu izjasnili. Kako su naveli u odgovoru, nastaviće da prate situaciju u vezi sa njenim boravkom u prostorijama srpske ambasade.

Milić: Nemam interes da ilegalno napuštam Crnu Goru

Branka Milić, okrivljena u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, poručila je u pisanom obraćanju da nema interes da do kraja procesa u Višem sudu napušta ilegalno Crnu Goru.

U dokumentu koji je medijima dostavio njen branilac Jugoslav Krpović, Milić ističe da je otišla u ambasadu Srbije u Podgorici kako bi zatražila zaštitu od "dvogodišnjeg političkog, pravnog, procesnog, psihičkog i fizičkog progona, diskriminacije, zlostavljanja i mučenja".

"U toku mog boravka u ambasadi, moji branioci su me obavestili da je sudija Suzana Mugoša odredila pritvor, kao najtežu mjeru procesne prinude. Ja nemam apsolutno nikakav interes da do okončanja ovog postupka napuštam ilegalno Crnu Goru, a što sam mogla mnogo puta da uradim u proteklih godinu dana", kazala je Milić.

Kako je dodala, pritvor, kao najteža mera procesne prinude je najmoćnija alatka, oružje i oružje sudije Suzane Mugoše, sudskog Veća kojim predsedava i glavnog SDT Milivoja Katnića. „Neka se stidi Crna Gora sa ovakvim sudijama i tužiocima. Mada im ne odgovara - ja iz Crne Gore ne odlazim", poručuje Milić.

Milić ističe da je vještak Miodrag Šoć prilikom nedavnog pregleda u zgradi Višeg suda mobilnim telefonom fotografisao intimne djelove njenog tijela, iako u medicinskom izveštaju nisu bili označeni kao obolela mjesta, kao i da nije imao pravo da nalaz vještačenja iznese javno, što je učinio.

Milić je nezadovoljna što je Sud odbio njen zahtjev za izuzeće Šoća, ali i celog sudskog veća, napustila zgradu suda i zaštitu zatražila u ambasadi Srbije.

„Prema obaveštenju Ambasade u Podgorici, ona se do sada nije obraćala sa zahtevom zvaničnim organima Republike Srbije po bilo kom osnovu“, odgovorili su u MSP-u za Insajder.

O eventualnom izručenju Branke Milić na kraju odlučuje Ministarstvo pravde, a na pitanje Insajdera šta će Srbija u ovom slučaju učiniti, da li će biti izručena Crnoj Gori i postoje li zakonske osnove za to, nismo dobili odgovor.

„Ta pitanja prosledite Ministarstvu spoljnih poslova, u čijoj su nadležnosti“, rečeno je Insajderu u Ministarstvu pravde.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore: Želimo brzi odgovor srpske strane

Povodom ovog slučaja, oglasilo se danas Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, koje je saopštilo da je zbog bekstva Branke Milić u srpsku ambasadu u Podgorici pozvalo na konsultacije ambasadora Zorana Bingulca.

Zoran Janković,  državni sekretar u MVP, naveo je na sastanku da bi „svako delovanje koje utiče na sudski postupak značilo kršenje principa međunarodnog prava, kao i diplomatske prakse između država koje imaju uređene diplomatske odnose, te zatražio što brži odgovor srpske strane“.

„Ministarstvo vanjskih poslova i drugi nadležni organi preduzeće dalje mere i radnje, u skladu sa međunarodnim standardima, pravnim poretkom Crne Gore i diplomatskom i pravnom praksom u ovakvim slučajevima“, piše u saopštenju.

Uprkos bekstvu Branke Milić u srpsku ambasadu, u koju crnogorska policija ne može da uđe jer je reč o teritoriji Srbije, postoji pravni osnov da ona bude izručena crnogorskim organima.

Kako je za Insajder objasnio profesor upravnog i ustavnog prava Bogoljub Milosavljević, Srbija i Crna Gora imaju potpisan sporazum o izručenju.

„Crnogorski organi mogli bi da aktiviraju taj sporazum. Procedura predviđa da dostave optužnicu i drugu dokumentaciju srpskim državnim organima i objasne potrebu za ekstradicijom. O tome na kraju odlučuje Ministarstvo pravde“, naveo je Bogosavljević.  

Izvor: Insajder