MUP: Dahlan nije na Interpolovoj poternici

Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo je danas tvrdnje poslanice Skupštine i potpredsednice Stranke slobode i pravde (SSP) Marinike Tepić da se Mohamed Dahlan nalazi na poternici Interpola.

MUP, Ilustracija

„U sistemu ove međunarodne policijske organizacije za ovim licem nikada nije bila raspisana poternica, niti se trenutno potražuje putem Interpola“, navedeno je u saopštenju koje je imenovano kao „demanti“.

Tepić je pre sedam dana pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da javnosti objasni ko su Palestinci Mohamed Dahlan i Adham Abo Madalala i koja je njihova uloga u, kako je rekla „ličnim kombinacijama vrha SNS“ u izvozu oružja na Bliski istok.

Tepić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije iznela podatke i pokazala fotografije koje, kaže, svedoče o vezi predstavnika vlasti sa ljudima sa poternica.

„Mohamed Dahlan je bivši šef palestinske tajne službe, a danas je lice sa Interpolove poternice, međutim, on i dalje bezbedno živi u vili na Dedinju, usred Beograda. Drugi Palestinac na kog su nam uzbunjivači ukazali i kog su označili kao ključnog operativca u ovim sumnjivim poslovima, trgovini oružjem zove se Adham Abo Madalala, najbliži je Dahlanov savetnik, inače bio je prvi ambasador Palestine u Crnoj Gori i takođe živi u Beogradu“, navela je poslanica.

Od tužilaštva je zatražila da pokrene istragu, a Vučiću postavila pitanje „kakvi su to poslovi sve ugovarani sa Dahlanom i sa Madalalom“.

„I o čemu predsednik jedne države može da razgovara i dogovara i sarađuje sa čovekom sa Interpolove poternice“, upitala je Tepić pre sedam dana.

Kako je Insajder objavio u prvoj epizodi serijala „Srpsko-arapska posla“, u trenutku uspostavljanja saradnje između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, glavna tema bila je ulaganje u vojnu industriju. S tim u vezi, jedan od najvažnijih ljudi koji su prema brojnim napisima medija bili kontakt šeika Muhameda sa predsednicima balkanskih zemalja, bio je Muhamed Dahlan.

Dahlan je palestinski političar odnosno, kako ga predstavljaju, vođa opozicije, rival palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Dahlan je 2011. praktično proteran iz Palestine nakon što ga je predsednik Abas optužio za korupciju i saradnju sa Izraelom. Od 2011. živi u azilu u UAE. U Srbiji je predstavljen kao savetnik šeika Muhamed, a može se videti i na snimcima koje su kamere zabeležile tokom posete šeika Beogradu. Cela Dahlanova porodica dobila je srpsko državljanstvo 2013. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u martu 2013. uručio je Dahlanu Orden srpske zastave drugog stepena za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Od 2014, kako je objavio BIRN, od državne kompanije DIPOS iznajmljuje vilu na Dedinju.

Izvor: Insajder