MUP o navodnom sporazumu s Austrijom o vraćanju azilanata: Nema ni sporazuma, niti vraćenih azilanata

Sporazum između Srbije i Austrije o vraćanju odbijenih tražilaca azila ne postoji, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoran Lazarov, a saopštio je MUP. Lazarov je reagovao na navode lidera Dveri Boška Obradovića, koji tvrdi da se od Srbije pravi „azilantski centar“, navodeći da su takve spekulacije „apsolutno netačne“ i da ih demantuje „sama realnost“.

Migranti, ilustracija

„Ponavljam da ne postoji nikakav sporazum potpisan između Srbije i Austrije o vraćanju odbijenih tražilaca azila. I danas ponovo ističem da u našu zemlju nikada nije vraćen nijedan migrant iz Austrije, te da su spekulacije o trajnom naseljavanju Srbije migrantima koje slušamo već unazad godinama i danas, kao i do sada, apsolutno netačne i da ih demantuje sama realnost“, rekao je Lazarov.

On je podsetio da je Republika Srbija potpisala sa Evropskom unijom još 2007. godine Sporazum o readmisiji, zatim na osnovu toga 2010. poseban protokol sa republikom Austrijom kojim se definiše postupak readmisije, a prošle godine radni aranžman kojim se bliže definiše tehničko sprovođenje readmisije.

„Pomenutim radnim aranžmanom jasno je precizirano da, u svakom pojedinačnom slučaju, Austrija mora nesumnjivo da dokaže da je migrant iz trećih zemalja ušao u njihovu zemlju iz Srbije i u tom slučaju za vraćanje je neophodna saglasnost Republike Srbije“, objašnjava Lazarov, koji napominje da radne aranžmane „svakako ne potpisuje ministar“.

Lazarov je ponovo istakao da u Srbiju nijedan migrant nije vraćen do danas ni po Sporazumu o readmisiji, posebnom protokolu niti radnom aranžmanu iz Austrije. On ističe i da Boško Obradović, svesno ili nesvesno, ne pravi razliku između međunarodnog sporazuma i radnog aranžmana.

Podsetimo, navodni sporazum prvi put je pomenuo bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl prošlog septembra u jednoj televizijskoj emisiji, gde je tvrdio da on postoji. To je bilo u vreme preizborne kampanji, a Kiklova stranka se protivi prihvatanju izbeglica, pa se postavlja pitanje da li je to bio samo jedan od načina da se pridobiju birači, navodi Dojče vele.

Ipak, na pitanje tog portala, u poslaničkom klubu Slobodaraca (Kiklove stranke) tvrde da su u vreme njegovog ministrovanja „vođeni odgovarajući pregovori na činovničkom nivou, i sa Srbijom je ispregovaran ugovor o prijemu najpre oko 200 osoba“.

Naime, prema sporazumu, Austrija u Srbiju može da vrati odbijene tražioce azila ukoliko su oni ranije prošli kroz Srbiju, a deportacija u zemlje porekla nije moguća.

Na upit Dojče velea u januaru ove godine, Kikl je poručio da je takav „radni sporazum“ ispregovaran, ali nije bio siguran da li je i potpisan i kako se sprovodi.

U međuvremenu, u dokumentu do kojeg je došao Dojče vele, Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je odgovarajući na poslaničko pitanje stranke liberala potvrdilo da postoji radni sporazum koji je u aprilu prošle godine potpisan sa Srbijom, prema kojem Austrija može da migrante kojima nije odobren azil, a deportacija u zemlje porekla nije moguća, vrati u Srbiju, ukoliko su do zemlje došli „balkanskom rutom“.

U odgovoru se dodaje da bi oni bili smešteni u „postojećim izbegličkim centrima otvorenog tipa uz poštovanje ljudskih prava“, a troškove njihovog smeštaja snosila bi Austrija. Austrijsko ministarstvo je uskratilo odgovore na pitanje o detaljima aranžmana, tvrdeći da je o međusobnim pravima i obavezama dogovorena obostrana ćutnja.

Taj sporazum je, kako piše Dojče vele, potpisan 24. aprila prošle godine, a na osnovu sporazuma još nijedna osoba nije vraćena u Srbiju.

Međutim, iz Beograda nikad nije bilo nijedne potvrde da takav sporazum zapravo postoji.

Do zvaničnih oglašavanja MUP-a o tome jedina reakcija bila je ona od državne sekretarke u MUP-u Biljane Popović Ivković, koja je na Tviteru napisala da u Srbiju nije vraćen nijedan iregularan migrant i da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije potpisao bilo kakav sporazum.

Izvor: Dojče vele, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.