MUP: Pet krivičnih prijava zbog kršenja mera samoizolacije, hapšenje i u Žablju

Protiv pet osoba pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu će, po nalogu nadležnih tužilaštava, podneti krivične prijave zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. Takođe, zbog nepoštovanja mera koje su mu date na ulasku u zemlju policija je uhapsila i M.J. iz Žablja.

MUP

Zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su M. J. (1960) iz Žablja.

“Sumnja se da on, po povratku iz inostranstva, nije poštovao rešenje o samoizolaciji, koje mu je na graničnom prelazu uručila sanitarna inspekcija” , navodi MUP u saopštenju.

Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati, a sudija za prethodni postupak izrekao mu je meru kućnog pritvora.

Inače, prema Krivičnom zakoniku ko za vreme epidemije kakve opasne zarazne bolesti ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mere za njeno suzbijanje ili sprečavanje kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Hapšenje i zbog izazivanja panike i nereda

Zbog sumnje da je učinio krivično delo izazivanje panike i nereda, objavom neistinite informacije na Fejsbuk profilu, pripadnici Ministarstva.unutrašnjih poslova u Požarevcu su uhapsili D. J. (1966) iz okoline Malog Crnića.

„Sumnja se da je na svom Fejsbuk profilu postavio neistinitu informaciju da na teritoriji opštine Malo Crniće ne rade pošte i banke, da je radno vreme prodavnica skraćeno, kao i da se meštanima dele bonovi za hleb, što je izazvalo strah i paniku“ , naveo je MUP.

D. J. je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden u Osnovno javno tužilaštvo u Požarevcu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče je uoči sednice Vlade najavila meru za sve građane koji dolaze iz inostranstva - određivanje karantina od 28 dana. Za sve ostale građane važi obaveza od 14 dana izolacije.

„Uvodimo za sada novčane kaznene mere za sve koji prekrše meru samoizolacije, najviša 150.000 dinara. Razmišljali smo i o zatvora, ali to ne bi bilo dobro, da ne bi uneli virus u zatvor“, rekla je Brnabić.

Pet krivičnih prijava za nepoštovanje propisa za vreme epidemije

Protiv pet osoba pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu će, po nalogu nadležnih tužilaštava, podneti krivične prijave zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Kako se navodi u saopštenju, policija prilikom kontrole na adresi prebivališta nije pronašla trojicu Kruševljana starosti 68, 32 i 25 godina kojima je bila doneta mera samoizolacije od 14 dana na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja.

Takođe, dodaje se, na adresi prebivališta, policija nije pronašla ni četrdesetsedmogodišnjeg muškarca iz Aleksandrovca i tridesetogodišnjaka iz Trstenika koji su na taj način prekršili meru samoizolacije.

Hapšenje zbog preporodaje maski

U Beogradu je policija uhapsila M. D. (1983) i D. V. (1992) obojica iz Leskovca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena trgovina.

Kako navodi MUP u saopštenju, policija je u Glavnoj ulici na autobuskom stajalištu u Zemunu kod D. V. pronašla 6.000 zaštitnih maski za lice upakovanih u kutije.

“Kako se sumnja, po zaštitne maske za lice ga je poslao M. D., koji ih je prethodno kupio putem jednog internet sajta radi dalje preprodaje” , dodaje se u saopštenju.

Osumnjičenima je, kako navode, određeno zadržavanje do 48 časova i oni su, uz krivičnu prijavu, privedeni Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Broj zaraženih trenutno u Srbiji je 65, a najvažnije vesti u vezi sa pandemijom koronavirusa u Srbiji pratite na sledećem link-u.

Izvor: Insajder