MUP potvrdio smene u vrhu policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova je potvrdilo nezvanične navode medija da su dosadašnji komandant Žandarmerije Goran Dragović i načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić raspoređeni na nove dužnosti u MUP-u.

Veselin Milić i Goran Dragović Foto: Srđan Ilić

Goran Dragović, dosadašnji komandant Žandarmerije, ubuduće će biti policijski oficir za vezu u Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu, dok će Veselin Milić, dosadašnji načelnik beogradske policije obavljati funkciju pomoćnika direktora policije, sa težišnim zadacima u borbi protiv organizovanog kriminala i rešavanja najtežih krivičnih dela, saopštio je MUP

Kako se navodi u saopštenju, vršilac dužnosti načelnika Policijske uprave za grad Beograd biće Milan Stanić, dosadašnji pomoćnik načelnika beogradske policije.

Promene u vrhu srpske policije usledile su nakon što je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pre samo tri dana izjavio da je smanjena stopa kriminaliteta i to za 19 odsto u odnosu na prethodni mesec, kao i da nije počinjeno nijedno ubistvo koje je posledica delovanja kriminalnih grupa. Međutim, samo nekoliko sati kasnije ubijen je poznati beogradski advokat Dragoslav Ognjanović. Dan kasnije predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna i "mnogo bolja nego 2001. ili 2010. godine", ali je i izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, rata dva kriminalna klana oko tržišta narkotika.

Zato se i postavlja pitanje zašto je odlučeno da budu promenjeni ljudi na čelni pozicijama u policiji ukoliko je policija radila sve u skladu sa zakonom i pritom smanjivala kriminalitet.

Dragović komandovao PTJ i Žandarmerijom, a sada ide u BiH

Goran Dragović, koji je od 2015. komandovao Žandarmerijom, najbrojnijom jedinicom MUP-a, prema navodima medija biće upućen u Bosnu i Hercegovinu. Dragović je bio pre komandovanja Žandarmerijom bio na čelu Protivterorističke jedinice od 2005.

Dragović je komandovao PTJ i u noći paljenja ambasada SAD i napada na još nekoliko diplomatskih predstavništava u Beogradu. Tek po izlasku te jedinice na ulice huligani su počeli da beže, a nasilje da jenjava. O bezbednosti tog dana je trebalo da brine Žandarmerija koja se nalazila u okolnim ulicama, ali reakcije nije bilo. Tog dana prvi put posle gašenja JSO na ulice Beograda izvezeni su hameri, posebni džipovi specijalne jedinice MUP-a Srbije.

Veselin Milić više od dve godine nedostupan

Među smenjenima u MUP-u je i Veselin Milić, načelnik beogradske policije. Prema nezvaničnim informacijama njemu je već pronađeno mesto u kabinetu direktora policije. Milić je često davao izjave medijima, ali od noćnog rušenja u Hercegovačkoj u aprilu 2016. do njega je bilo gotovo nemoguće doći. U martu ove godine dao je intervju za sajt B92, ali ni jednom rečju nije pomenuo noćno rušenje u Hercegovačkoj i odgovornost za nepostupanje policije u glavnom gradu. Milića nije uspeo u toku kontrole postupanja policije da ispita ni zaštitnik građana. Nije poznato ni da li je tužilaštvo nadležno za ovaj slučaj pitalo Milića o njegovoj odgovornosti za to što policija te noći nije radila svoj posao, a nije bilo prilike ni da mu novinari postave pitanje ko je te noći komandovao policijom.

Prema Zakonu o policiji na čelo beogradske policije kao i Žandarmerije mogu biti raspoređeni vršioci dužnosti do imenovanja novih rukovodilaca. Za izbor većine rukovodilaca organizacionih jedinica u policiji neophodan je interni konkurs. 

Načelnik Beogradske policije novinarima je bio nedostupan iako smo pokušavali da ga kontaktiramo svaki put nakon što bi se na ulicama glavnog grada dogodilo neko ubistvo.

Smenjen i načelnik Komunalne policije Beograda

Prema nazvaničnim informacijama smenjen je i Nikola Ristić, načelnik Komunalne policije Beograda koji je na to mesto imenovan 14. maja 2014. Ristić je na čelo Komunalne policije došao upravo iz MUP-a gde je bio zamenik komandira policijske ispostave u Policijskoj stanici Savski venac.

Nikolu Ristića na čelu Komunalne policije glavnog grada pratile su brojne afere. Njegovo razrešenje je još 2016. godine javnom preporukom tražio zaštitnik građana i to zbog nezakonitog postupanja pripadnika Komunalne policije, pa i samog Ristića prema novinarima KRIK-a i Istinomera. Razrešenje je preporučeno i zbog, kako je naveo zaštitnik građana, opstruiranja kontrole koju je zaštitnik vršio u vezi sa ova dva slučaja. „U postupcima kontrole rada Komunalne policije povodom oba događaja načelnik Ristić je u izjašnjenjima zaštitniku građana netačno iznosio podatke koji su se odnosili na postupanje Komunalne policije u spornim slučajevima“, naveo je Zaštitnik građana u javnoj preporuci za razrešenje od 3. februara 2016.

Međutim, tadašnji gradonačelnik Siniša Mali već tri nedelje kasnije rekao je da ne „razmišlja o smeni načelnika Komunalne policije“, bez obzira na preporuku zaštitnika.

Insajder je proteklih godina objavio više istraživanja koja se tiču rada Komunalne policije i čestih incidenata u kojima su učestvovali komunalni policajci. Između ostalog ,odgovore na pitanja u vezi sa ishodima disciplinskih postupaka protiv pripadnika Komunalne policije čekali smo više od šest meseci. Sam načelnik Komunalne policije nikada nije pristao na intervju. 

Izvor: Insajder