MUP predložio izmene Krivičnog zakonika: Doživotni zatvor i sankcionisanje pripreme teškog ubistva

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je Ministarstvu pravde zvaničan predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika, kako bi se pooštrila kaznena politika u Republici Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Između ostalog, prema saopštenju MUP, ovim izmenama je predloženo uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela - teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad detetom i obljuba zloupotrebom oružja i uvođenje novog krivičnog dela - sankcionisanje pripremanja krivičnog dela teško ubistvo.

policija, ilustracija

 “Osnovni cilj Ministarstva unutrašnjih poslova je da se izvršioci krivičnih dela još strože kažnjavaju, kako bi se uticalo na kolektivnu svest građana Republike Srbije i na njihov osećaj lične bezbednosti, jer to u svakom trenutku smatramo primarnim zadatkom”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Da će kazne za najteža krivična dela biti pooštrene najpre je obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom januara. On je najavio uvođenje doživotne kazne zatvora za one koji su počinili najteža krivična dela višestruko ubistvo, ubistvo u sticaju i ubistvo dece. Tada je rekao i da će doći do “dramatičnog povećanja” minimalnih i maksimalnih kazni za krivična dela kao što su ubistva, silovanje, pedofilija, nasilje u porodici i stavljanje droge u promet, te i da će sudovi ubuduće imati rok od godinu dana za donošenje presude za teška krivična dela.

Najavljujući sistemske i sveobuhvatne mere protiv najtežih krivičnih dela predsednik Srbije je izneo niz statističkih podataka o kaznenoj politici koja se primenjuje u Srbiji. Uz ocenu da je postojeća kaznena politika blaga, on je rekao da će se u Srbiji u roku od mesec dana sve promeniti.

Važna je borba protiv kriminala, ali o tome ne treba da odlučuje predsednik; Vučić: Niko me neće pokolebati

Samo 12 dana nakon ove najave, prvi put se sastala i Radna grupa formirana za promenu zakonika, iako je Ministarstvo pravde navelo da je ona formirana u decembru prošle godine. Predsednik Radne grupe za izmenu i dopunu zakona bio je prof. dr Zoran Stojanović, a u njoj su bili predstavnici tužilaštva, sudova i Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Na najave izmena Krivičnog zakonika, predstavnici stručne javnosti su za Insajder naveli da je važno jačanje države u borbi protiv kriminala, ali s druge strane upozorili da strože kazne ne moraju nužno da utiču na smanjenje učestalosti krivičnih dela, pozivajući se na rezultate prethodnih reformi. Struka je zahtevala i javnu raspravu o predloženim rešenjima. 

Institut “tri udarca” za one koji oponavljaju krivična dela

Jedna od inicijativa MUP-a je,kako je saopšteno, uvođenje takozvanog instituta „tri udarca“ koji se odnosi na strože kažnjavanje povratnika za krivična dela sa elementom nasilja, krivična dela iz oblasti droga i nelegalnog oružja, kao i silovanja i obljube.

Priprema ubistva - novo krivično delo, ali bez jasnih naznaka šta bi to podrazumevalo

Predlog Ministarstva unutrašnjih poslova je da se učiniocu krivičnog dela, koji ponovi izvršenje nekog krivičnog dela iz ove grupe, ne može izreći manje od jedne trećine maksimalno propisane kazne za ta krivična dela. Kod najtežih krivičnih dela - ubistvo, teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad detetom i obljuba zloupotrebom oružja -  povratnicima koji drugi put ponove delo potrebno je izreći najmanje polovinu maksimalno propisane kazne za to krivično delo. Ukoliko neko od povratnika ovih krivičnih dela ponovi treći put neko krivično delo iz iste grupe, kazniće se kaznom zatvora koja ne može biti manja od dve trećine maksimalno propisane kazne za to krivično delo.

Priprema teškog ubistva isključivo na osnovu nedvosmilenih dokaza

MUP je predložio i sankcionisanje pripremanja krivičnog dela teško ubistvo i to, kako je navedeno, zbog  efikasnijeg procesuiranja potencijalnih počinilaca ovog teškog krivičnog dela. U predlogu stoji i da će to biti procesuiramo sključivo na osnovu prikupljenih dokaza koji nedvosmisleno ukazuju da je osumnjičeni preduzeo neke od pripremnih aktivnosti.

Pored navedenih izmena i dopuna, postoji još čitav niz predloženih intervencija, čijim će se usvajanjem značajno unaprediti krivično-pravni okvir Srbije, saopštio je MUP.

“Osnovni cilj Ministarstva unutrašnjih poslova je da se izvršioci krivičnih dela još strože kažnjavaju, kako bi se uticalo na kolektivnu svest građana Republike Srbije i na njihov osećaj lične bezbednosti, jer to u svakom trenutku smatramo primarnim zadatkom”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Insajder