MUP: Preduzete mere za zaštitu vlasnika pekare u Borči i njegove porodice

Policijska uprava za grad Beograd već je preduzela određene bezbednosne mere u cilju lične zaštite i imovinske sigurnosti Mona Đuraja, vlasnika pekare u Borči i njegove porodice, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. 

Zatvaranje pekare u Borči / Foto: Insajder

Tako je MUP odgovorio na pitanje RSE da li i šta policija planira da preduzme po pitanju bezbednosti vlasnika pekare albanske nacionalnosti, budući da se od subote suočava sa konstantnim pretnjama kako na društvenim mrežama, tako i u pojedinim medijima.

Kako je Đuraj izjavio za RSE, on se plaši za bezbednost, budući da je, u međuvremenu, objavljena i adresa na kojoj živi sa svojom porodicom.

Burek solidarnosti

Nakon skupa desničara ispred pekare u Borči, na društvenim mrežama proširio se poziv na akciju "Burek solidarnosti u Borči" u petak, u 10 sati na šta je pozvao poslanik Demokratske stranke Balša Božović.

"Idemo na burek u Borču. Nakon sramnog napada na našeg komšiju albanske nacionalnosti, Đuru pekara, od strane fašista koji su pokušali da zastraše i njega i njegovu porodicu, pokažimo solidarnost sa našim sugrađaninom. Srbija je zemlja svih njenih građana bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Vidimo se dobri ljudi", navodi se u pozivu na taj događaj.

Pre tri dana nekoliko desetina desničara okupilo se isred pekare “Roma”, jer je jedan od radnika te pekare na Fejsbuku objavio fotografiju na kojoj pokazuje simbol Velike Albanije, dvoglavog orla. Oni su opkolili pekaru, oblepili izlog radnje porukama “Kosovo je Srbija”, skandirali i pozivali prolaznike da u pekari više ne kupuju.

Okupljeni su nosili srpske zastave, skandirali parole o Kosovu i puštali srpske pesme. Na automobil vlasnika, koji je bio parkiran ispred objekta, stavljena je svinjska glava.

Nakon višečasovnog protesta, pekara je zatvorena na insistiranje okupljenih građana, a vlasnik pekare za Insajder rekao je da ne zna šta će da radi narednih dana, ali da se uzda u nadležne institucije i zakon.

Đuraj je naknadno poslao i saopštenje u kojem je naveo da je za fotografiju saznao preko društvenih mreža i da nije bio upoznat sa "ponašanjem zaposlenog u vreme nastanka fotografije".

“Ograđujem se od takvog postupanja svog zaposlenog, ni na koji način nisam dao podršku niti motiv da se tako nešto uradi. Nisam bio prisutan kada je nastala ta fotografija, ona nije nastala tokom radnog vremena, niti u radnom prostoru, niti u mom bližem okruženju i ja ni na koji način nisam povezan sa takvim postupanjem”, ističe vlasnik pekare.

NVO Inicijativa mladih za ljudska prava i koalicija Građanska Vojvodina juče su izdale saopštenja u kojima su su najoštrije osudile “nasilje i pretnje linčovanjem” vlasniku pekare “Roma” u Borči, zahtevajući hitnu reakciju tužilaštva kako bi se zaustavila politika nekažnjivosti prema onima koji ometaju slobode i prava građana.

Izvor: Beta, Insajder