MUP priveo 26 osoba koji su učestovali u incidentima na derbiju, privedeni i strani državljani (FOTO)

Nekoliko navijačkih grupa Partizana se sukobilo na južnoj tribini na 156. večitom derbiju. Nemiri na jugu su potrajali nekoliko minuta, na tribini nije bilo policije, međutim, nakon sukoba je žandarmerija reagovala i sa stadiona izvela nekoliko navijača. Kako je MUP danas saopštio, zbog sumnje da su izvršili krivična ili prekršajna dela pre početka utakmice, tokom trajanja, ali i nakon njenog završetka, privedeno je ukupno 26 osoba. 

Sukobi na 156. večitom derbiju

Prema pisanju medija i navodima na mnogobrojnim navijačkim portalima, potukle su se zaraćene frakcije navijača Partizana od kojih je jedna krenula sa zapada na jug u nameri da povrati primat na tribini. Tom prilikom, jedan navijač zapalio je zastavu suparničke grupe i potom je usledila masovna tuča u kojoj je više ljudi povređeno.

Kako nezvanično saznaje Insajder, grupa Vandal Boys sa Novog Beograda, zajedno sa još nekoliko navijačkih grupa Partizana, sinoć je pokušala da uđe na južnu tribinu gde je trenutno dominantna navijačka grupa „Janjičari“, a tokom sukoba povređeno je oko dvadesetak navijača.

Foto: Srđan Ilić

Tuču na južnoj tribini koja je trajala duže od 10 minuta, na kraju je zaustavila žandarmerija i potom sa stadiona izvela nekoliko navijača.

"Povređeno je 17 do 19 navijača, još se ne zna tačan broj jer se nisu sve ekipe vratile sa terena. Jedan mladić je prevezen na reanimaciju na Vojnomedicinsku akademiju koja je dežurna", rekla je agenciji Beta portparolka Hitne pomoći Nada Macura.

MUP je saopštio i da je među uhapšenima nekoliko stranih državljana. Pojedini hrvatski mediji pišu da su u sinoćnjem sukobu učestovali hrvatski državljani Ante Firić (26) i Damir Tovarović koji su zadobili teže povrede.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, Ante Firić je poznat hrvatskoj javnosti po tome što je završio u istražnom zatvoru pod optužbom da je bio deo grupe koja je po narudžbi pretukla poznatog hvarskog ugostitelja Franu Žuvelu, dok je Damir Tovarović poznat kao državni prvak u borilačkim sportovima.

Foto: Srđan Ilić

Podsetimo, u Srbiji je u subotu konstituisan novi Nacionalni savet i to za sprečavanje negativnih pojava u sportu. Predsednik Saveta je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, dok je njegov zamenik Aleksandar Vulin, a potpredsednik ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, saopštio je MUP.

Zanimljivo je da su i prethodne Vlade formirale slične savete, ali da se nasilje na utakmicama konstantno ponavlja. Slični saveti koji je trebalo da spreče pre svega nasilje u na sportskim priredbama formirani su i 2011. kada je premijer Mirko Cvetković postavljen za predsednika Saveta.

Na inicijativu tadašnje ministarke sporta i 2013. konstituisan je Savet za sprečavanje nasilja na sportskim priredbama na čijem čelu je bio premijer Ivica Dačić, a potpredsednik ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Srbija ima zakone za huligane

Srbija već 13 godina ima zakone prema kojima je huligansko ponašanje zabranjeno i na stadionima i oko stadiona, ali se ti zakoni ne primenjuju dosledno.

Prema dugogodišnjem istraživanju Insajdera, u Srbiji se godinama unazad dešava da policija, i kada podnese krivičnu prijavu, Tužilaštvo ili ne podiže optužnice ili sudski procesi traju godinama bez epiloga.

Podsećamo kako bi izgledao derbi da se u Srbiji zakoni dosledno primenjuju.