MUP: Smiruje se situacija u poplavljenim područjima, evakuisano ukupno 350 osoba

Situacija u Republici Srbiji je stabilna u gotovo svim okruzima u kojima je prethodnih dana došlo do izlivanja reka, navodi MUP u odgovoru Insajderu. Od 22. juna do danas iz ugroženih područja evakuisano je 350 osoba.

Poplava, Kosjerić, jun 2020. Foto: MUP

„Tokom noći došlo je do izlivanja Toplice, u naselju Šarlinac na poljoprivredno zemljište površine od oko 20 hektara gde su pripadnici Vatrogasno - spasilačkih jedinica evakuisali su 10 osoba iz jednog domaćinstva kao i u selu Šainovac, gde je takođe evakuisano 10 osoba“, dodaje se u odgovoru MUP-a. 

Kako ističu, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i dalje su na terenu u svim ugroženim područjima, kontinuirano pomažu stanovništvu i prate situaciju koja se smiruje.

Zbog posledica obilnih kišnih padavina, od 22. juna do danas proglašena je vanredna situacija na teritoriji gradova - Loznice, Kraljeva i Prokuplja, opština - Mali Zvornik, Krupanj, Osečina, Lučani, Mionica, Ljig, Ivanjica, Vladimirci, Gornji Milanovac, Trstenik, Blace, Despotovac, Knić i na delu teritorija opština Ljubovija, Kosjerić, Arilje, Žagubica, Lajkovac, Koceljeva, Bajina Bašta, Žitorađa, Majdanpek, Kuršumlija, Rača.

Vanredna situacija proglešana je i u opštini Doljevac zbog izlivanja reke Toplice.

Zamenik predsednika Opštine Miloš Vukotić saopštio je procene da je voda ušla u oko 50 kuća.

Kako prenosi portal Južne vesti, zamenik predsednika Opštine Miloš Vukotić kaže da je talas u jednom trenutku bio visok oko pet metara, ali da su uspeli da sačuvaju živote i sela. Tek će procenjivati kolika je materijalna šteta kada se Toplica povuče.

Izvor: Insajder