MUP: Transrodna osoba nije podnela primedbu na postupanje policije

MUP Srbije u odgovoru na pitanja Insajdera navodi da će ispitati sve „činjenice i okolnosti“ povodom tvrdnje da su se pripadnici policije neprimereno ponašali prema trans – rodnoj osobi. Udruženje „Egal“ ranije danas je saopštilo da je transrodna osoba prijavila da je fizički napadnuta, a da su je u policiji između ostalog pitali „šta ti treba da se tako oblačiš“.

Foto: Srđan Ilić

MUP navodi da je Udruženje „Egal“ mejlom obavestilо oficira za vezu sa LGBT populacijom MUP-a da imaju primedbe na postupanje policajаca, ali da se trans osoba nije zvanično žalila, koju MUP u odgovoru Insajderu označava kao muškarca.

„Vezano za deo pitanja koja se odnose na postupanje policijskih službenika, obaveštavamo vas da oštećeni nije na zapisnik podneo primedbu na postupanje policijskih službenika, niti je pritužbu podneo Odeljenјu za zaštitu zakonitosti Policijske uprave za grad Beograd,“ navodi se u odgovoru MUP-a Insajderu.

MUP dodaje i da „intenzivno radi na rasvetljavanju svih okolnosti ovog slučaja i pronalasku počinilaca“.

Udruženje Egal: MUP se neprofesionalno poneo nakon napada

Ranije danas je Udruženje Egal saopštilo da je u subotu u Beogradu napadnuta trans osoba i da su joj nanete teške povrede.

U saopštenju se ističe da taksisti nisu hteli da je prevezu u bolnicu, a da se policija nije profesionalno ponela. 

Stefanović: Za MUP svi građani jednaki

Ministar policije Nebojša Stefanović na svom zvaničnom tviter nalogu najavio je da će ispitati da li je bilo propusta u reagovanju policije.

“Za MUP su svi građani jednaki” navodi se u tvitu ministra policije.

Kako je navedeno, nju su napala petorica muškaraca u subotu, 30. aprila, oko 4.00, na uglu Uskočke ulice i Cara Lazara, kada je izlazila iz ugostiteljskog objekta. Oni su je šutirali, udarali kopčom od kaiša, gađali betonskim kockama, psovali i vređali.

Prema navodim iz saopštenja, žrtva po imenu Leona počela je da beži od napadača i otrčala je do obližnje taksi stanice, ušla je u taksi vozilo, ali je taksista odbio da je vozi, što je omogućilo napadačima da je izvuku iz kola.  

Jedan od taksista je, kako se navodi u saopštenju, čak dobacio: "Ne vozimo transvestite, pedere i krvave!"

U saopštenju se dodaje da su se posle toga taksisti razišli i ostavili Leonu krvavu i izlomljenu na ulici.

"Ona je nazvala dežurnu službu policije, koja joj je prosledila broj telefona dežurne službe policije na Savskom vencu koju nije mogla da dobije. Srećom, naišla je jedna osoba koja joj je ponudila pomoć i uspela da zaustavi taksi da odveze Leonu kući", navode iz udruženja.

Ona je pošto se okupala i presvukla otišla u policijsku stanicu Savski venac da prijavi napad, gde je, kako je navedeno, dežurni policajac pitao: "Šta ti treba da se oblačiš tako?"

Napravljen je zapisnik, a potom je otišla u Urgentni centar da se utvrde povrede. Lekar specijalista joj je konstatovao prelom zgloba desne šake i posekotine po glavi i telu.

Nakon ukazane neophodne pomoći, Leona se vratila u policijsku stanicu, a dežurni inspektor je, kako se ističe, na zahtev Leone da se otkriju krivci kukavičkog napada odgovorio: "Sad su praznici i za vreme njih nećemo raditi na prijavi. I Kenedi je ubijen pa se ne zna još ko je kriv".