MUP: U Jovanjici pronađeno 650 kilograma marihuane, ilegalna laboratorija, pištolj i revolver

Na poljoprivrednom dobru u blizini Stare Pazove policija je pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima i zaplenili 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljiku ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma, navodi se u saopštenju MUP-a. Pretresom prostorija firme Jovanjica policija je, kako je saopšteno, pronašla i jedan pištolj i jedan revolver. Ovim saopštenjem i MUP je potvrdio navode teksta koji je Insajder objavio pre šest dana.

MUP, Ilustracija

Kako navodi MUP, zbog sumnje da je počinio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, uhapšen je P. K., odgovorno lice firme Jovanjica u čijem vlasništvu je pomenuto poljoprivredno dobro, a koji se sumnjiči da je bio vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavila uzgojem marihuane.

Zbog istog krivičnog dela, a kao članovi grupe, uhapšeni su M. Z. (1980), Ž. V. (1964), H. S. (1982), J. B. (1976), Ž. P. (1994), B. V. (1984), M. B. (1982) i H. P. (1979), svi zaposleni u firmi Jovanjica, dok je policija za još jednom osobom raspisala potragu i za njom se intenzivno traga.

Zbog pronalaska oružja, kako navodi policija, protiv P.K. biće podneta i krivična prijava zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Takođe, krivična prijava će protiv njega biti podignuta i zbog sumnje da je izvršio krivična dela posebni slučajevi falsifikovanja isprave.

„Naime, policija je kod njega, prilikom zaustavljanja vozila u kojem se nalazio, pronašla falsifikovanu službenu legitimaciju, dok je protiv vozača automobila podneta prekršajna prijava jer je vozilo, mimo zakona, bilo opremljeno svetlosnom i zvučnom signalizacijom“ , navodi se u saopštenju policije.

Rebić apelovao na političare da ne iznose paušalne i netačne informacije

Ovim povodom oglasio se i direktor policije Vladimir Rebić.

On je u izjavi koju je prosledio MUP apelovao na sve učesnike u političkom životu Srbije da ubuduće prestanu sa iznošenjem paušalnih i netačnih informacija o radu policije zarad svojih političkih ciljeva.

„Pripadnici MUP-a su prilikom ove zaplene preduzeli sve mere i radnje po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal i svoj posao su obavili profesionalno i u skladu sa zakonom, kao što to uvek čine. Nažalost, zbog neodgovornosti pojedinih političara morali su da se suočavaju i sa raznoraznim neistinama, počev od toga da su policajci obezbeđivali proizvodnju marihuane pa nadalje, i to sve usred sprovođenja istrage po nalogu Tužilaštva, što je istu moglo da ugrozi“, rekao je Rebić.

Rebić je istakao da to što neki političari ne poznaju način funkcionisanja institucija i istražnih radnji, ne znači da ih neznanje opravdava i da mogu neistinama da obmanjuju javnost.

Saopštenje policije stiže čak više od sedam dana od objavljivanja nezvaničnih informacija da je u Staroj Pazovi u poljoprivrednom dobru Jovanjica pronađena marihuana. Ova vest potvrđena je nešto kasnije Insajderu u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Kako su tada naveli, 15. novembra doneta je naredba o sprovođenju istrage protiv devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis.

Svih devet lica je saslušano u Tužilaštvu za organizovani kriminal i svima je sud, na predlog tužilaštva, odredio pritvor.

Kako je otkrio Insajder, upravo firma Jovanjica imala je dozvolu države da u svojim staklenicima uzgaja industrijsku konoplju.