MUP: U pucnjavi na Novom Beogradu ubijen advokat Dragoslav Ognjanović

U pucnjavi na Novom Beogradu ubijen je poznati beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović, dok je njegov sin ranjen u ruku, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Kako navode, u toku je uviđaj, dok se za počiniocem intezivno traga.

Dragoslav Ognjanović Foto: Medija centar Beograd

Poznati beogradski advokat Dragoslav Ognanović ubijen je večeras ispred ulaza svoje zgrade na Novom Beogradu.

„Policija intenzivno traga za osobom koja je večeras u Ulici Antifašističke borbe, ispred zgrade kod broja 45, ubila advokata Dragoslava Ognjanovića, a njegovog dvadesetšestogodišnjeg sina ranila u predelu desne ruke",  izjavio je načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević. Kako se dalje navodi u saopštenju policija je odmah po prijavi događaja upućena na lice mesta.  

"Odmah po prijavi događaja na lice mesta upućeni su inspektori kriminalističke policije koji trenutno obavljaju uviđaj, a angažovane su i druge jedinice policije koje intenzivno tragaju za počiniocem. Pripadnici MUP-a u saradnji sa nadležnim tužilaštvom preduzimaju sve neophodne mere i radnje kako bi ovaj slučaj bio što pre rešen, a počinilac krivičnog dela uhapšen“, navodi se u izjavi načelnika Uprave kriminalističke policije. 

Kako prenosi televizija N1, policija je odmah posle pucnjave počela poteru za napadačima, proglašena je akcija "Vihor" tokom koje se zaustavljaju i pretresaju sva sumnjiva vozila i prolaznici.

Advokat Dragoslav Ognjanović je bio u pravnom timu Luke Bojovića, jedan od branilaca Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, a bio je i branilac Đorđa Prelića, pravosnažno osuđenog u slučaju ubistva Brisa Tatona.

"Cela advokatura u šoku zbog ubistva Ognjanovića"

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac izjavio je da je cela advokatura u šoku zbog ubistva Dragoslava Miše Ognjanovića i ranjavanja njegovog sina, prenosi B92.

Gostiljac je rekao da će povodom ovog zločina tražiti hitan sastanak sa ministrima pravde i policije zbog pitanja sistema bezbednosti advokata u državi.

On je najavio da će u znak protesta zbog drugog ubistva advokata u Beogradu za manje od tri godine, na jedan dan u toku sledeće nedelje advokati obustaviti rad.

Advokatska komora Beograda, čiji je Ognjanović bio član, smatra da je "pucanj u Mišu Ognjanovića - pucanj u sve advokate" i zahteva od nadležnih organa da momentalno stave u funkciju sve svoje resurse i raspoložive kapacitete i formiraju posebne timove kako bi počinioci ovog zločina bili pronađeni.

“Advokatska komora Beograda smatra da bi se brzim pronalaženjem počinioca poslala jasna poruka svakome ko misli da može ubiti advokata i proći nekažnjeno", navodi se u saopštenju.

Advokati, kako se ističe, moraju uživati jednaku krivično-pravnu zaštitu kao sudije i tužioci, što do sada nije bio slučaj, jer je veliki broj napada na advokate u prošlosti ostao nerasvetljen.

AKB je podržala inicijativu Gostiljca da se obustavi rad u znak protesta zbog ubistva kolege.

Izvor: Insajder; N1, B92