MUP: Uhapšen Dejan Anđus zbog sumnje da je iznudio 30.000 evra

Voditelj Dejan Anđus uhapšen je jutros, potvrđeno je Insajderu u Ministarstvu unutrašnjih poslova. U saopštenju MUP-a navodi se da je uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično delo iznuda.

Dejan Anđus

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su D. A. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo iznuda, odmah nakon što je od oštećenog građanina preuzeo kovertu u kojoj je bilo 30.000 evra", navodi se u saopštenju MUP-a. 

Advokat: Anđus ne želi da se obrati javnosti

Advokat Vesna Golubović potvrdila je danas da je njen klijent, novinar Dejan Andjus, uhapšen ali je dodala da u ovom trenutku ne može ništa više da kaže.

"Ja sam se konsultovala sa njim, jutros me je zvao. Ali njegova odluka je da, uprkos velikom interesovanju javnosti, do saslušanja ne dajemo nikakve izjave za medije", rekla je Vesna Golubović agenciji Beta.

Dodaje se da su policijski službenici kod njega, osim koverte sa novcem, pronašli i mobilni telefon sa kojeg je oštećenom slao preteće SMS poruke. On je u više navrata od oštećenog zahtevao veće sume novca.

Osumnjičenom D. A. određeno je zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Ime Dejana Anđusa dovodilo se u vezu sa nekoliko slučajeva.

U junu 2013 godine Fudbalski klub Crvena zvezda najavio krivičnu prijavu protiv njega pošto je u svojoj emisiji rekao da je tražio procenat, odnosno "menadžersku proviziju" od ugovora novog trenera Zvezde Slaviše Stojanovića. 

UNS: Da li je Anđus uhapšen zbog kritike vlasti?

Udruženje novinara Srbije zatražilo je od nadležnih istražnih organa da što pre saopšte informacije o hapšenju Anđusa i da kažu da li je uhapšen zbog nekog dela koje nema veze sa novinarstvom ili zbog kritika na račun vlasti koje je iznosio u svojoj emisiji i intervjuima.

Tokom emisije, na pitanje gledaoca koji se uključio u program da li je tačno da je tražio 15.000 evra "menadžerske provizije" od Stojanovića, Anđus je odgovorio: "Nije 15.000 nego 12.000, jer je to 10 odsto od 120.000. Stojanovića je za trenera predložio moj kućni prijatelj, taksista Miško, koji mi je i dao njegovu dokumentaciju. Ja sam tu dokumentaciju odneo Slaviši Kokezi koji se zalagao da se dovede Bekvalac, dok je Džajić bio za svoje "zlatiborske kombinacije".

Zatim sam otišao kod Aleksandra Vučića i tek tada je Stojanović pozvan u Beograd, rekao je Anđus. 

NUNS traži objavljivanje svih informacija o hapšenju

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je istražne organe da objave "sve relevantne informacije o hapšenju novinara Dejana Anđusa" i time "zaustave spekulacije" o razlozima hapšenja.


NUNS u saopštenju ukazuje da su pojedini mediji preneli da je Anđus uhapšen zbog sumnje da je pokušao da iznudi novac od jedne osobe, dok su drugi objavili da je uhapšen "pod sumnjivim okolnostima, zbog učestalih kritika koje je u poslednje vreme iznosio na račun aktuelne vlasti". 

"Pink televizija je u međuvremenu emitovala snimak susreta Anđusa sa neidentifikovanom osobom, koji, navodno prethodi činu hapšenja", naveo je NUNS dodajući da je Anđus početkom meseca pozivan na informativni razgovor u Bezbednosno-informativu agenciju.

Tadašnji trener Crvene Zvezde Slaviša Stojanović rekao je „ da stvari nisu tako strašne kao što su predstavljene u prvom trenutku.

"Anđus od mene ništa nije tražio lično", rekao je Srojanović.

Anđus optužio Čovića za fizički napad

U junu 2014. Anđus je optužio Nebojšu Čovića, predsednika KK Crvena Zvezda, da ga je fizički napao, a u vezi sa ovim slučajem suđenje je u toku.

Incident između Čovića i Anđusa dogodio se 4. juna ispred zgrade televizije Kopernikus na Novom Beogradu, posle emitovanja Anđusove emisije u kojoj je pominjao predsednika Košarkaškog kluba Crvena zvezda.

Mediji su prenosili Anđusove tvrdnje da je Čović posle emisije došao ispred zgrade televizije džipom u kojem je sedeo na mestu suvozača.

Anđus je tvrdio da ga je Čović posle verbalnog sukoba udario nekoliko puta i da je jedan udarac zadobio u arkadu.

Zbog tog incidenta, Čović bio saslušan u beogradskoj policiji. Čović je u vezi sa slučajem javno rekao da je Anđus "izneo lavinu neistina“ i da „nikada nikoga nije udario prvi“.