MUP: Uhapšeno rukovodstvo opštine Požega

Predsednik opštine Požega Milan Božić, predsednica Skupštine opštine Zorica Mitrović i načelnik Opštinske uprave Velimir Maksić uhapšeni su danas zbog osnova sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, saopšteno je iz MUP-a. 

Hapšenje, policija / Foto: Insajder

Uhapšen je i V. G. iz Agencije za procenu nekretnina Gorski Ivanjica, koji je osumnjičen za zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom i falsifikovanje dokumenata.

U saopštenju MUP-a piše da se sumnja da su Božić, Mitrović i Maksić u periodu od 2017. do 2018. godine oštetili budžet opštine za oko 1,3 miliona dinara tako što su uplaćivali novac izvođaću radova „Gorski“ iako dogovorene usluge i radovi nisu bili izvršeni.

Navodi se i da je predsednica Skupštine opštine Zorica Mitrović osumnjičena da je prilikom izvođenja molerskih radova za opštinu Požega, od izvođača radova u više navrata nakon izvršenog plaćanja zatražila 200.000 dinara.

Načelnik Opštinske uprave Velimir Maksić je osumnjičen da se u postupku javne nabavke male vrednosti dogovarao sa drugim ponuđačem u nameri da posao bude dodeljen preduzetničkoj radnji njegove supruge.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, navodi se u saopštenju MUP-a.

Stefanović: Partijska pripadnost neće štititi nikoga u Srbiji

Današnje hapšenje komentarisao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je poručio da u Srbiji nikoga neće štititi partijska pripadnost, ni materijalni status, ni položaj u društvu. Kako je naveo, tužilaštvo i policija će procesuirati sve kada smatraju da za to postoje dokazi, bez obzira o kome je reč.

"Hoćemo da živimo u Srbiji koja je poštena, odgovorna, ispravna gde će se odgovarati prema zakonu i gde će državni organi raditi baš kako treba – da niko ne bude zaštićen i poštedjen", rekao je Stefanović za televiziju Pink.

Ministar je dodao i da mu je žao kad ljudi iz SNS-a navedenu poruku predsednika Srbije ne razumeju dobro i kad misle da je nekome dozvoljeno da se bavi malverzacijama.

"Moraće mnogo bolje da razmišljaju, ne sme bilo ko iz SNS, baš zato što imamo veliko poverenje naroda, ne smemo da dozvolimo da postupci bilo kog čoveka bace senku na sve što je radio Aleksandar Vučić i vlada", rekao je Stefanović.

Građani Požege protestuju više od godinu dana

Inače, odbornici vladajuće koalicije Skupštine opštine Požega izglasali su 2018. godine predlog odluke da opština za 12 miliona dinara otkupi nezavršenu kuću od 400 kvadrata na placu od oko četiri ara, čiji su vlasnici suprug i dever predsednice Skupštine opštine.

Nakon protesta opozicije i građana, Opština Požega je saopštila da neće otkupiti deo zemljišta i objekta jer su, kako je navedeno, vlasnici parcele i objekta sami odustali od prodaje zbog velike medijske pažnje koja je data ovom slučaju.

Inače, u Požegi je na vlasti koalicija okupljena oko SNS-a koju još čine i SPS, DSS, Nova Srbija, Pokret socijalista, SDP, SRS i PUPS.

Građani u Požegi više od godinu dana protestuju ukazujući na moguće nezakonite radnje čelnika opštine. Kako je rekao predstavnik udruženja UO "Inicijativa za Požegu" Bogdan Radovanović u izjavi za Insajder, njihov cilj je da sva korupcija u Požegi bude procesuirana, a da današnje hapšenje ne znači da građani prestaju s protestima.

"Mi smo sinoć imali 24. protest za redom, a prvi put smo na ulice izašli u februaru 2018. godine. Tada je na sednici Skupštine opštine doneta odluka da se izdvoje sredstva iz budžeta u iznosu od 12 miliona dinara za otkup nelegalnog objekta koje je u suvlasništvu supruga predsednice Skupštine opštine Zorice Mitrović", rekao je Radovanović.

On je rekao da je cilj građana Požege da se sve koruptivne radnje i malverzacije "uoče i procesuiraju".

Izvor: N1, Insajder