Mustafa i Haradinaj dogovorili novu vladu Kosova, deo koalicije i Srpska lista

Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe  i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) postigle su koalicioni sporazum za formiranje nove vlade Kosova, potvrdio je medijima predsednik ABK, Ramuš Haradinaj. Haradinaj je rekao da se ABK saglasio sa liderom DSK Isom Mustafom o formiranju nove vlade Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem. Deo nove koalicije bi trebalo da bude i Srpska lista koja bi trebalo da ima dva ministra od kojih će jedan biti i zamenik premijera.

Kosovo

Prema tom sporazumu ABK dobija mesto prvog zamenika premijera i četiri ministarstva. Kandidat za prvog zamenika premijera je Besnik Tahiri koji je i generalni sekretar stranke. 

Kandidat Demokratskog saveza Kosova za premijera Avdulah Hoti izjavio je danas da je DSK postigao sporazum o koaliciji sa Srpskom listom po kom će joj pripasti isti broj ministarstava kao i u aktuelnoj vladi.

Hoti je novinarima rekao da su u toku razgovori i sa drugim strankama i da očekuje da oni budu uspešno završeni tokom dana. Srpska lista je u aktuelnoj vladi u ostavci imala dva ministarstva.

Kandidat za ministra spoljnih poslova je Meljiza Haradinaj Stubla, kandidat za ministra privrede je Bljerim Kuči, za ministra obrazovanja Ram Ljikaj i za ministra pravde Seljim Seljimi.

Đurić: Srpska lista ima puno povrenje Vlade Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je juče da će Srbi na Kosovu i Metohiji delovati potpuno jedinstveno prema formiranju novih institucija u Prištini i da će Srpska lista u tom procesu nastaviti da uživa puno poverenje Vlade Srbije.

Haradinaj je najavio da će nova vlada biti formirana vrlo brzo, ali je odbio da kaže kada se to može očekivati s obrazloženjem da je na mandataru Hotiju da to kaže.

Šef poslaničke grupe DSK Arben Gaši  je rekao da bi novi sastav kosovske vlade predvođen Demokratskim savezom imao podršku 64 poslanika u kosovskoj skupštini.

"Imamo 64 glasa. Koliko znam, Srpska lista biće deo koalicije, imaće određeni broj predstavnika u institucijama. Jedan od ministara Srpske liste biće potpredsednik vlade", dodao Gaši.

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji rekao je da ta stranka neće glasati za Vladu koju formiraju Demokratski savez Kosova i druge stranke, a koju je nazvao vladom prevaranata i zatražio održavanje vanrednih izbora nakon pandemije.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, ponovo je zatražio od lidera DSK Ise Mustafe da mu zvanično dostavi ime potencijalnog mandatara za sastav nove vlade. On je u pismu poručio Mustafi da treba da obezbedi potreban broj glasova u Skupštini Kosova i obeća da će stvoriti stabilnu i sveobuhvatnu vladu, javio je RTK2.

"Ni jedan poslanik DPK neće glasati vladu prevaranata. DSK i Samoopredeljenje su odgovorni za situaciju koja je stvorena i oni treba da nađu rešenje. Mi zahtevamo da zemlja ide na demokratske izbore nakon pandemije", rekao je Veselji tokom posete opštini General Janković.

Na sastanku kod predsednika Kosova 22. aprila Veselji je bio protiv održavanja izbora i za formiranje nove vlade, ali je i tada za sadašnje stanje optužio PS i DSK.

Šef Poslaničke grupe Šest plus Aljbert Kinoli izjavio je danas da će večeras odlučiti dali će podržati Vladu Demokratskog saveza Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem.

Na današnjem sastaku predstavnici četiri nacionalne zajednice, turske, romske, aškalijske i egipćanske zajednice odlučiće da li će podržati vladu koalicije DSK, ABK, SDI, ANK i Srpske liste.

Kinoli je rekao da su porasli apetiti pojedinaca iz njihove poslaničke grupe koji zahtevaju mesto jednog ministra u novoj Vladi.

Tokom dana lider DSK, Isa Mustafa i mandatar Avdulah Hoti imaju završne razgovore sa strankama koje su izrazile spremnost da formiraju novu vladajuću koaliciju.

Skupština Kosova izglasala je krajem marta nepoverenje vladi Aljbina Kurtija. Za pad vlade glasala je i Srpska lista. Vlada koju je predvodio Aljbin Kurti sa LDK kao partnerom i Srpskom listom formirana  je 5. februara, i to posle gotovo tri meseca teških pregovora dva pobednika sa izbora.

Kosovski predsednik Hašim Tači saopštio da će dati mandat bilo kojoj stranci ili koaliciji za koju se dokaže da ima većinu u Skupštini za formiranje nove vlade i bez izbora.

Formiranju vlade bez izbora protiv se pobednik izbora Sapoopredeljenje tvrdeći da je takav potez protivustavan. Potpredsednica ove strane, Fatmire Muljhadža Kolčaku u objavi na Fejsbuku je poručila da je reč o „pokušaju krađe vlasti bez izbora u vreme pandemije koji je konačno razotkrio aroganciju bivših vlastodržaca i njihovo zanemarivanje zdravlja građana“.

Izvor: RTK2, Kossev, Beta