N1: Švajcarski sud presudio da su mediji u Srbiji objavili neistine o Draganu Šolaku

Suvlasnik United Grupe Dragan Šolak tužio je Pink International Company d.o.o, Radiodifuzno Preduzeće Studio B d.o.o, Insajder Tim d.o.o. koji je zvanični vlasnik tabloida Informer i Dragana J. Vučićevića, a Okružni sud u Cirihu doneo je presudu kojom je nepobitno utvrđeno da su tuženi mediji povredili prava ličnosti Dragana Šolaka, preneo je N1.

Mediji

Okružni sud je, kako se navodi na portalu, utvrdio da su ti mediji vodili medijsku kampanju protiv tužioca, lažno ga optužujući i objavljujući neistine koje se odnose na samu ličnost i način poslovanja tužioca i navodni politički angažman, uz izražavanje komentara i mišljenja sa ciljem da se tužilac neobjektivno prikaže u lošem svetlu. Tuženi mediji, navodi se, na sudu nisu dokazali nijednu od tvrdnji koje objavljuju.

Švajcarski sud je, navodi N1, doneo odluku da su tuženi mediji obavezni da isplate Draganu Šolaku obeštećenje u deviznom iznosu, da moraju da uklone stranice svih tekstova i linkove emisija na kojima su vršili povredu prava ličnosti, kao i da se uzdrže od budućeg ponavljanja ovog dela i da objave sadržaj presude.

Pink, Studio B, Informer i Dragan J. Vučićević su, kako navodi dužni su i da nadoknade tužiocu troškove postupka. Portal ne navodi na koji način presuda može bii izvršena.

Ipak, navodi se da je presudom zabranjeno glavnom uredniku Informera Draganu J. Vučićeviću da daje izjave koje krše lična prava Dragana Šolaka. Presuda Okružnog suda u Cirihu postala je pravosnažna 15. septembra.

Dragan Šolak, koji već godinama živi u Švajcarskoj, pravdu je potražio na švajcarskom sudu jer, kako prenosi N1, po njegovom mišljenju, tuženi mediji ne uživaju zaštitu vladaoca. Šolak će, kako je najavljeno, pokrenuti tužbe i protiv ostalih medija koji su u međuvremenu iznosili različite neistine o njemu.

Izvor: N1