Na brojna pitanja Insajdera o izručenju, odgovori ministarke pravde gotovo identični (VIDEO)

Ministarka pravde Nela Kuburović ponovila je da nije imala uvid u preporuku Komiteta protiv torture Ujedinjenih nacija pre nego što je potpisivala odluku o izručenju turskog državljanina kurdskog porekla Dževeta Ajaza. Uprkos tome što je predstavnik ovog Komiteta preko zvaničnog Tviter naloga ponovio da je Srbija dužna da vodi računa o svojim međunarodnim obavezama, ministarka Kuburović navodi da je Komitet uputio preporuku, a da to nije obavezujuće.

Nela Kuburović

Iako se u obrazloženju presude Apelacionog suda jasno navodi da je Komitet protiv torture uputio Srbiji preporuku da se uzdrži od izručenja Ajaza, ministarka pravde tvrdi da o tome nije obaveštena, mada i sama ponavlja da je odluku o izručenju donela na osnovu odluka nadležnih sudova.

„Ta preporuka nije zavedena u predmetu“, tvrdi Kuburović odgovarajući na pitanja novinara Insajdera da li je imala uvid u predmet Apelacionog suda.

Činjenica da je Ajaz u Turskoj osuđen na 25 godina zatvora po optužbi za pokušaj rušenja ustavnog poretka, kao i da on i njegovi branioci tvrde da je presuda u Turskoj doneta na osnovu priznanja iznuđenog torturom, nije bila dovoljna da se proces izručenja odloži do donošenja konačnog zaključka koji je Komitet UN-a najavio u roku od šest meseci.

Uprkos svemu tome, ministarka samo ponavlja da se držala procedure predviđene zakonima Srbije, prema kojoj su, kako je navela, svi uslovi za izručenje Ajaza bili ispunjeni.

Turski državljanin Dževdet Ajaz izručen je sinoć Turskoj uprkos odluci Komiteta protiv torture Ujedinjenih nacija da se Srbija uzdrži od izručenja, rekli su Insajderu pravni zastupnici Ajaza. Taj dopis Komitet Un protiv torture dostavio je misiji Srbije u Ženevi 11. decembra, a mistarka pravde tvrdi da je trebalo nedelju dana da stigne do nje. Odluku o izručenju ministarka pravde potpisala je 15. decembra.

Neposredno pre izručenja Dževeta Ajaza oglasio se lično i predsednik Komiteta UN-a sa molbom državi Srbiji da vodi računa o svojim međunarodnim obavezama.

Izvor: Insajdser