Na dan odluke o formiranju vojske Kosova, predsednik Srbije obilazi jedinice u Kopnenoj zoni

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je da će, kako se navodi u saopštenju, “predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić u narednih 72 sati obići više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti”. U saopštenju se ne navode razlozi obilaska, a sama najava je usledila uoči sutrašnjeg glasanja o zakonima kojima se formira Vojska Kosova. Inače, vozila Kfora su danas ušla na sever Kosova bez prethodne najave, a kako je iz Kfora objašnjeno, u pitanju je redovna vežba.

Vojna vežba Vek pobednika/ Foto: Medija centar Odbrana; www.vs.rs

U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da će predsednik Srbije jedinice Vojske obići u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulinom i načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića.

"Obići će više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i na prostoru juga Srbije u zoni odgovornosti Treće i Četvrte brigade Vojske Srbije", navodi se u saopštenju.

Inače, jedinice Treće brigade su stacionirane u Prokuplju, Zaječaru, Kuršumliji i Nišu, a Četvrte brigade u Bujanovcu i Vranju.

Informaciju o tome da predsednik Srbije planira obilazak kopnene zone bezbednosti na dan kada se u Prištini planira glasanje o formiranju vojske Kosova prvo su od jutros nezvanično objavljivali mediji. Na pitanje novinara da li je informacija tačna, predsednik je ranije danas rekao:

“Nigde to nisam najavio. Gde ću da idem i kada ću da obilazim vojsku to je moje suvereno pravo. Imam apsolutno i jedinstveno pravo kao vrhovni komandant oružanih snaga. Nikada nikoga neću da pitam za dozvolu niti da obaveštavam o tome”.

Pripadnici Kfora su uoči najavljenog formiranja kosovske vojske bez najave u koloni od oko 45 vozila ušli na sever Kosova. Kako je preneo RTS, u koloni se nalaze borbena vozila, a pripadnici Kfora nose opremu za blokade i pravljenje barijera, poput građevinskih mašina, bagera, kolutova žica. Međutim, portparol Kfora Vićenco Graso je rekao da jedinice Kfora na čitavom Kosovu izvode uobičajenu regularnu vojnu vežbu i da je situacija pod kontrolom.

Za petak je zakazana sednica Skupštine Kosova, na kojoj bi trebalo da bude održano glasanje o usvajanju tri zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku.

Kosovski parlament će, kako se očekuje, usvojiti Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova, Zakon o bezbednosnoj snazi i Zakon o služenju u BSK.

Haradinaj: Nakon glasanja o vojsci za Srbe može biti samo bolje

Protiv transformacije BSK u Oružane snage su se izjasnili Srbija i poslanici Srpske liste, dok su predstavnici međunarodne zajednice zatražili da se te promene mandata izvrše ustavnim izmenama, što je nemoguće zbog suprotstavljanja poslanika Srpske liste.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je u razgovoru s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem naglasio da je „plan za transformaciju KBS u vojsku došao u pogrešno vreme i da će imati negativne posledice“. On je takođe naveo da je rekao Haradinaju da će u slučaju promene mandata KBS NATO morati da preispita nivo angažovanja s Kosovskim bezbednosnim snagama.

Haradinaj je, s druge strane, večeras izjavio da se sutrašnjim glasanjem za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova za Srbe ništa neće promeniti na gore već, kako je rekao, može da bude samo bolje.

"Ništa se u pravima Srba na Kosovu neće promeniti na gore glasanjem o vojsci. To se neće dogoditi ni u njihovom životu niti bezbednosti. Može da bude samo na bolje", kazao je Haradinaj za prištinsku kablovsku televiziju T7.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruri O'Konel poručio je Srbima na KiM da ne treba da strahuju zbog odluke o formiranju vojske Kosova, jer, kako kaže, veruje da ne postoji namera da se ta vosjka upotrebi protiv njih.

O'Konel je za Prvu TV rekao da njegova zemlja taj proces ne smatra spornim jer je Kosovo “nezavisna, suverena država, te kao takva može da formira oružane snage ako to želi”.

“Sama činjenica da postoje oružane snage nije negativna, niti destabilizujuća stvar. Ovde se radi o procesu dugom deset godina na kraju kojeg će se snage od tri i po hiljade ljudi uvećati na pet hiljada. To nije velika promena. Mislim da ne postoji nikakva namera da neko osvoji Mitrovicu ili da osvoji sever Kosova. Svakako mislim da ne postoji namera da se oružane snage upotrebe protiv kosovskih Srba”, smatra O'Konel.

Pravo na formiranje Oružanih snaga Kosova ne dovodi u pitanje ni NATO, ističući da je to suvereno pravo institucija Kosova, ali većina članica severno-atlanskog saveza zahteva da se promene izvrše putem ustavnih promena, dok ima i ocena i izjava najviših zvaničnika NATO-a da ovo nije vreme kada treba izvršiti transformaciju.

Sem Srpske liste, sve ostale parlamentarne stranke i koalicije podržavaju transformaciju BSK.

Iz Vlade Kosova je najavljeno da će sutra u 17 časova u kasarni "Adem Jašari" u Prištini biti organizovana ceremonija transformacije BSK u Oružane snage Kosova.

Izvor: Insajder, RTS