Na GAK Narodni front 46 medicinskih radnika pozitivno na koronavirus

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da je 46 zaposlenih u Ginekološko–akušerskoj klinici Narodni Front pozitivno na koronavirus, a da je ukupno 75 u kućnoj izolaciji. I on i direktor GAK Narodni front, profesor doktor Željko Miković, tvrde da ova najveća ginekološka klinika u zemlji potpuno funkcionalna.

GAK Narodni front Foto: Srđan Ilić

Prema rečima Predraga Kona u Gak Narodni front ne rade niko od zaposlenih koji ima simptome. On je rekao i da još devetoro zaposlenih nije testirano.

Kako je naveo, 150 osoba je bilo u kontaktu sa onima kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, ali su oni potpuno zdravi.

Oni, kako je objasnio, i dalje rade pod nadzorom i uz mere predostrožnost jer nemaju nikakve simptome.

„Više puta dnevno se dezinfikuju prostorije. Zaposleni sa simptomima su dužni da se jave Upravi i ne dolaze na posao. U slučaju simptoma se udaljavaju se s posla“, rekao je Kon.

"Zabranjene su posete, zaposleni se udaljavaju s posla po pojavi simptoma infekcije, uz obavezu testiranja. Vrši se trijaža svih pacijentkinja na prijemu, u svakom slučaju sumnje kod pacijentkinja one se upućuju u KBC Dragiša Mišović. Više puta dnevno vrši se dezinfekcija svih prostorija klinike, bezkontaktno se meri temperatura svim pacijentkinjama i bebama više puta dnevno", rekao je između ostalog Kon.

Ukoliko se kod pacijentkinje posumnja ili ima simptome koronavirusa, odmah se upućuje u bolnicu Dragiša Mišović, rekao je Kon.

Prema njegovim rečim, uprkos manjem broju zdravstvenih radnika, porodilište u Narodnom frontu radi uz reorganizaciju zaposlenih. Rekao je i da je ipak povećan broj pacijentkinja u Višegradskoj.

Miković: Klinika funkcionalna

Direktor GAK "Narodni front" dr Željko Miković rekao je danas za RTS da je ta klinika potpuno funkcionalna, iako je skoro šest odsto njihovog tima zaraženo.

Kako je rekao, klinika mora da radi "jer prodilje ne mogu elektronski da budu zbrinute" nego na najpraktičniji način.

"Kliniku smo dezinfikovali, obezbedili ekipe i imamo resurse da normalno funkcionišemo", rekao je Miković za RTS.

"Imamo posebno odeljenje za rizične pacijentkinje sa Kovid-19, a nerizične se upućuju u 'Dragiša Mišović' i tamo će biti porođene", naveo je Miković.

Načelnica porodilišta: Ima nas malo

Nešto drugačiju sliku o stanju u GAK Narodni front iznela je načelnica porodilišta u toj klinici Snežana Rakić koja je za portal Nova.rs rekla da je situacija u toj klinici "na ivici funkcionisanja".

“Ima nas malo, nekako se još uvek organizujemo da radimo, ali ne znam koliko je to više održivo pod ovim uslovima”, prenosi portal njenu izjavu.

Ona je iznela podatak da je na ovoj klinici “sigurno oko 30 zaraženih”.

“Danas su neki bilii na testiranju i povećava se taj broj. Ukupan broj ne znamo, ali sigurno je da prelazi jedno tridesetak u ovom momentu”, rekla je Rakić upitana o broju zaraženih.

Ona dodaje da inficiranih nema među pacijentima, već samo među zaposlenima.

“I danas su neki išli na testiranje”, kaže doktorka Rakić i navodi da nema informaciju o preciznom broju inficiranih i kako je infekcija stigla u porodilište, ne zna se ni ko je nulti zaraženi.

Podsetimo, direktor GAK Narodni front profesor doktor Željko Miković potvrdio je u utorak za Insajder prve zaražene u ovoj klinici odnosno da je kod sedam zdravstvenih radnika te ustanove potvrđeno prisustvo koronavirusa

Izvor: Insajder