Na ponovljenom suđenju Preliću smanjena kazna za ubistvo Tatona

Viši sud u Beogradu osudio je danas Đorđa Prelića na 12 godina zatvora za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine.

Bris Taton - ilustracija

Sud je zaključio da je Prelić kriv za krivično delo teškog ubistva u saizvršilaštvu.

U tu kaznu biće uračunate i četiri godine koje je proveo u pritvoru i zatvoru.

Prelić ima pravo žalbe.

Zastupnik porodice ubijenog francuskog navijača Brisa Tatona advokat Slobodan Ružić izjavio je da će, kada dobije pisanu presudu, videti iz kojih je razloga osuđenom Đorđu Preliću smanjena kazna na 12 godina.

On je rekao i da već osam godina traju pokušaji pritiska dela javnost na sud da se događaji posle kojih je Taton preminuo tretiraju kao nesrećan slučaj.

"Sud je odoleo pritiscima", rekao je Ružić.

Advokat odbrane Đorđa Prelića najavio je da će se žaliti na presudu i ocenio da je presuda rezultat kompromisa, koji su van sudnice i domašaja pravosuđa.

On je dodao da smatra da će konačnu odluku o slučaju doneti Apelacioni sud i da se nada da će neko posle drakonskih kazni doneti objektivnu presudu koja će moći da zadovolji "interese koje provejavaju sudnicama".

Ponovljeno suđenje Preliću za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona počelo je 31. marta 2016. Prelić je prethodno u odsustvu pravnosnažno osuđen na 15 godina zatvora, ali je nakon izručenja Srbiji u junu 2014. zatražio da mu se suđenje ponovi.

Kako je Insajder otkrio 2009, Prelić je pre ubistva imao više od 20 krivičnih prijava za različita krivična dela. Pogledajte kako je "nemoć države" dovela do toga da bude moguće da se ovakvo ubisto desi na Obilićevom vencu u centru Beograda.

Francuski državljanin Bris Taton pretučen je 17. septembra 2009. na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči utakmice Partizana i francuskog Tuluza, a umro je 12 dana kasnije od povreda.

Viši sud u Beogradu osudio je više od 10 optuženih na zatvorske kazne od ukupno više od 100 godina. Neki od njih su već odslužili kazne.

Izvor: Beta