Na protestu „Svi kao jedan“ predstavljen stručni tim za dijalog oko zahteva opozicije sa predstavnicima vlasti (VIDEO)

Na današnjem protestu “Svi kao jedan - 1 od 5 miliona“ predstavljen je zajednički tim sastavljen od, kako je rečeno, nezavisnih stručnjaka, koji bi razgovarao sa predstavnicima vlasti o regulisanju tri ključne tačke – oslobađanju medija, regulisanju zloupotrebe Regulatornog tela za elektronske medije i fer i poštenih izbora. Tim ljudi, kako je saopšteno, čine profesor Čedomir Čupić, profesor Dušan Vučićević, profesorka Snježana Milivojević, profesorka Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja, kao i predstavnici NUNS-a i Asocijacije slobodnih medija. Na kraju skupa jedan od lidera Saveza za Srbiju Janko Veselinović pozvao je građane da u sredu, 24. aprila, dođu na novi protest povodom tri godine od rušenja u Savamali.

Novi protest Svi kao jedan

Ispred Terazijske česme u Beogradu danas je počeo dvadeseti po redu protest “Svi kao jedan- Jedan od pet miliona”.

Okupljenima se prvo obratio glumac Branislav Lečić, nakon čega su građani krenuli u protestnu šetnju do Radio televizije Srbije.

Novi protest Svi kao jedan, Branislav Lečić

Glumac je, pre čitanja imena osoba koje čine tim za dijalog sa vlašću, pomenuo tri najvažnije teme oko kojih se zahtevaju razgovori - 1) zarobljeni mediji, 2) teška zloupotreba Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i 3) neregularni izbori.

"Te tri tačke su ključne i mi smo rekli da imamo naše za tu vrstu pregovora. Jesi li rekao da postoji dijalog i da želiš da neistomišljenici uđu u dijalog? Evo ti prilike, bez ultimatuma! Kandidujemo ljude stručne i sposobne da vode dijalog i da urede ove tri tačke", rekao je Lečić.

On je poručio okupljenima da ne prestaju da protestuju, jer će samo "upornošću" i "bez mržnje" pobediti.

“Istina će uvek pobediti. Nenasilnim putem ćemo pobediti, samo moramo biti uporni. Ponovo ćemo ugledati jedni druge, naša lepa lica, bez mržnje. I u startu vam kažem, niko ne sme da mrzi nikoga ko je zbog sendviča ovde juče došao. Mi moramo da razumemo naš narod“, rekao je Lečić komentarišući jučerašnji miting u Beogradu u okviru kampanje „Budućnost Srbije“.

Novi protest Svi kao jedan Foto: Insajder

Lečić je ocenio da je jučerašnjim mitingom Vučić „zakucao ekser u podelu ovog naroda“, dodajući da se „to ne sme dozvoliti“.

“Narod je zaveden, zastrašen, kupljen i ne smemo da budemo protiv njih. Vučić je okrenuo komšiju na komšiju. Naša zemlja se nalazi u dubokoj podeli”, dodao je Lečić.

Protest održan i u Kragujevcu

Protest “Jedan od pet miliona” održan je i u Kragujevcu, a na njemu je, kako je objavila Beta, učestvovao do sada najmanji broj građana. Kako su rekli učesnici, taj skup nije zvanično prijavljen, a građani su se spontano okupili.

On je istakao da ovi protesti pokazuju da će svaka politička partija, nakon smene ove vlasti, morati jako dobro da pazi jer će, kako je naveo, narod “opet izaći i na česmu i na Trg slobode jer mu prava niko više ne sme uzurpirati.

Kako je javio reporter Insajdera, okupljeni građani su nosili transparente „Poštujte zakon“, „Stop bankarskom teroru", "Vraćajte otete penzije penzionerima“… Na protestu je pored srpske vijorila i jedna zastava Evropske unije. Na čelu koloneje, pored transparenta na kojem piše "Svi kao jedan", nošen i veliki transparent "Protiv izborne krađe".

Foto: Insajder / Novi protest Svi kao jedan u Beogradu

Kao što je bilo i na ranijim protestima, ispred zgrade RTS-a održan je Dnevnik slobodne Srbije, gde su se građanima obratili ranije hapšen student i organizator protesta „1 od 5 miliona“ Miodrag Simović, jedan od lidera Saveza za Srbiju Janko Veselinović i drugi.

Janko Veselinović poručio je okupljenima da se, ukoliko se ne ispune zahtevi, "4.maja formira slobodna zona za građane i odbornike iz cele Srbije".

"Tada dolazimo po svoja demokratska prava, a to su podsetiću - slobodni i pošteni izbori i slobodni mediji. Ali, videćemo se i pre toga", rekao je Veselinović i pozvao okupljene na protest koji će biti organizovan 24. aprila u Hercegovačkoj ulici povodom tri godine od rušenja u Savamali.

"Narodne subote obeležićemo, kako i dolikuje uoči najvećeg praznika, humantiranim akcijama širom Srbije” , rekao je Veselinović. Ovo su kasnije organizatori protesta za N1 obrazložili time da sledeće subote neće biti održan protest zbog uskršnjih praznika.

Po završetku skupa, grupa demonstranata zaustavila je automobil kod Narodne skupštine i opkolila ga. Nakon nekoliko minuta, kako je javio reporter Insajdera, demonstranti su se sklonili i pustili automobil da prođe. Problem je nastao kada je policija pustila saobraćaj trasom kojom su se sa protesta od zgrade Radio televizije Srbije vraćali građani.

Podsetimo, na prethodnom protestu u Beogradu, 13. aprila, zatraženo je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uredjivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Rok za ispunjenje ovih uslova istekao je juče, a predstavnici vlasti zahteve opozicije posle subotnjeg protesta ocenili su kao "smešne" i "besmislene" koji „nemaju utemeljenje ni u snazi ni u realnosti“.

Izvor: Insajder