Na suđenju za napad na Borka Stefanovića optuženi negirali krivicu

Sva trojica optuženih u slučaju napada na zamenika predsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića negirali su na današnjem glavnom pretresu da su počinili krivično delo nasilničko ponašanje.

Viši sud u Kruševcu / Foto: Google Maps

Optuženi Miloš Šaponjić, Marko Živković i Danijel Gmijović ponovili su iskaz dat pred tužiocem na pripremnom ročištu da ne priznaju krivično delo koje im se stavlja na teret, a optuženi su za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu na štetu Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, dok se Šaponjić tereti i za napad na službenika u obavljanju službene dužnosti.

Pred Većem Višeg suda u Kruševcu Miloš Šaponjić, opisujući šta se dogodilo predveče 23. novembra prošle godine ispred Mesne zajednice Rasadnik, rekao je da je iz kola video da je njegov prijatelj Danijel Gmijović „u nekoj gužvi“, odnosno u tuči, da nije znao o čemu se radi, te da je prijatelja izvukao iz te situacije.

Rekao je i da nije znao da je tu prisutan policajac, da nikoga nije udario, ali da možda u toj gužvi, dok je izvlačio prijatelja, jeste nekoga „gurnuo ili cimnuo“.

Optuženi Marko Živković je, iznoseći svoju odbranu, rekao da je takođe pomagao optuženom Gmijoviću, sa kojim je prethodno šetao, kada se Gmijović obreo u tuči nakon što ga je, kako kaže, neko udario dok je ispred te mesne zajednice razgovarao sa poznanikom „sa kojim ima neraščišćene račune“.

Optuženi Gmijović je reao da je tada dobio udarac u vrat, navodeći da je potom pao na obližnji stepenik, i da su mu Živković i Šaponjić pomogli da se izvuče iz te gužve.

Stefanović: Nikakve tuče niti gužve nije bilo

Da nikakve tuče, niti gužve ispred Mesne zajednice Rasadnik te večeri nije bilo, kao ni „izvlačenja iz tuče“, kao i da je reč o organizovanom napadu istakao je oštećeni Borko Stefanović, koji je u trenutku napada na njega kao predsednik Levice Srbije trebalo da učestvuje na tribini Saveza za Srbiju u toj kruševačkoj mesnoj zajednici.

„Ne poznajem optužene, nikakav kontakt od pre nemam s njima, nije postojala nikakva mogućnost da se zamerimo osim mog političkog delovanja. Ovo je bilo ubistvo u pokušaju, ovo se nije desilo na javnom skupu ili sportskoj priredbi, uz uvažavanje tužilaštva biće krivičnog dela nije adekvatno predstavljeno u optužnici i smatram da je neophodno istražiti i pozadinu i doći do nalogodavca i organizatora napada“, rekao je Stefanović pred sudom.

U izjavi medijima nakon glavnog pretresa Stefanović je rekao da je sramota da se optuženi brane tvrdeći da su se „sami tukli“, ali da je još veća sramota, kako je rekao, što se oni slobodno šetaju i susreću svoje žrtve.

„Istovremeno oni su optuženi za izazivanje opšte opasnosti i remećenje reda i mira na javnim priredbama, što pokazuje u kakvom nam je stanju pravosuđe i kako su ljudi bliski vlasti zaštićeni, a o tome koliko se nikome, osim nama koji smo bili žrtve, ne žuri da se ovde dođe do pravde, govori i to da se do glavnog pretresa došlo posle skoro godinu dana", naveo je on.

Drugi oštećeni, Kruševljanin Boban Jovanović koji je u trenutku napada bio aktivista Levice Srbije, pred sudom je promenio iskaz dat ranije, ponovivši da su sva trojica optuženih bila prisutna na tom mestu, ali preciziravši da je Stefanovića udario Šaponjić, a njega Gmijović.

Advokatica Jovana Vučković Pejčić, zastupnica trojice optuženih, novinarima je nakon glavnog pretresa rekla da su optuženi izneli odbrane, da je sud čuo sve oštećene osim policajca Dejana Palibrka koji će, zbog završetka radnog vremena, sledeći put dati iskaz, te da će sud, u okviru svih ostalih dokaza ceniti i to što je oštećeni Boban Jovanović promenio iskaz.

Advokat: Napad na Stefanovića je bio pokušaj ubistva

Punomoćnik oštećenih Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, advokat Vladimir Todorić, novinarima je naveo da je napad na Stefanovića bio pokušaj ubistva, da je motiv mogao biti jedino političke prirode, „što se ne može istražiti optuženjem samo ove trojice“, te da sada „ne postoje politički uslovi za rad pravosuđa i tužilaštva u toj meri da se istraže sve pojedinosti“, ali da će se u nekom trenutku to sigurno desiti.

Ispred ulaza u Mesnu zajednicu “Rasadnik” u Kruševcu 23. novembra napadnut je lider Levice Srbije Borko Stefanović, trojica aktivista ovog pokreta od kojih je jedan maloletan i jedan policajac.

Iako je samo dan nakon napada na konferenciji za novinare Borko Stefanović ispričao da je udaren metalnim predmetom u potiljak, u optužnici se ne pominje nijedan metalni predmet.

Sam Stefanović kao i Savez za Srbiju napad su okarakterisali kao pokušaj ubistva, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pre zvaničnog saopštenja policije izjavio da su napadači uhapšeni i da su Stefanović i još dva mladića zadobili lakše povredu.

Tužilaštvo, međutim, u optužnici navodi da je osim lakših telesnih povreda bilo i težih. Tako je tužilac povredu Borka Stefanovića, iako je dovela do potresa mozga, okarakterisao kao lakšu telesnu povredu na gornjoj granici sa teškom telesnom povredom.

Nakon napada na Stefanovića u Kruševcu je održan protest opozicije i građana, da bi ubrzo pod sloganom “Jedan od pet miliona” protesti počeli jednom nedeljno u mnogim gradovima i opštinama, a u Beogradu se i dalje organizuju svake subote skoro godinu dana.

Osumnjičeni ranije osuđivani za različita krivična dela

Kako je Insajder ranije pisao, iako su ranije trojica osumnjičenih u slučaju napada na Borka Stefanovića osuđivani za različita krivična dela, u ovom slučaju se sumnjiče da su naneli telesne povrede poput “preloma i iščašenja zuba” i potresa mozga, tužilaštvo ih tereti za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Optužnica, do koje je došao Insajder, otkriva i da je tužilaštvo predložilo da se na spisku svedoka nađe i kruševački biznismen Goran Makragić koji je sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem pravosnažno oslobođen optužbi za nelegalno iskopavanje šljunka.

Šaponjić je ranije osuđivan za neovlašćeno držanje droge u manjoj količini za sopstvenu upotrebu i neovlašćeno držanje vatrenog oružja zbog čega je osuđen na uslovnu kaznu u trajanju od šest meseci.

Živković je 2010. osuđen za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a iako je tadašnjim zakonom minimalna kazna za ovo delo bila godinu dana zatvora on je osuđen na četiri meseca. Dve godine kasnije, u novembru 2012, on je opet osuđen za napad na službeno lice javne bezbednosti, i to na godinu dana zatvora što je prema tadašnjim propisima bila minimalna predviđena kazna.

Danijel Gmijović takođe ima niz krivičnih dela iza sebe. Naime, on je 2009. zbog nasilničkog ponašanja osuđen uslovno, da bi dve godine kasnije zbog krivičnog dela protivpravno lišavanja slobode prvo bio osuđen novčanom kaznom, da bi zatim ova kazna bila zamenjena zatvorom. Kako se vidi u optužnici, u ovom slučaju protiv Gmijovića je optužba zastarela.

On je zatim u oktobru 2012. godine osuđen i za razbojništvo na kaznu zatvora od tri godine koju je, kako se navodi, izdržao. Već krajem 2014. osuđen je na sedam meseci zatvora i to zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Samo u 2017, Gmijović je osuđen u čak dva postupka i to zbog teške krađe i teške krađe čija vrednost ukradenih stvari prelazi iznos od 450.000 dinara. Za oba ova dela, kako se vidi iz optužnice, iako ranije osuđivan, Gmijović je osuđen na kućni zatvor.

Izvor: Beta, Insajder