Na suđenju za ubistvo Ćuruvije potvrđeno da je dokumentacija DB-a uništena posle 5. oktobra

Bivši funkcioner Državne bezbednosti Zoran Stijović u nastavku svedočenja na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije potvrdio je da je Državna bezbednost posle demokratskih promena 2000. uništavala dokumentaciju kako bi prikrila zločine. Insajder je pre 13 godina objavio dokaze o tome kako je posle 5. oktobra uništena dokumentacija DB-a.

Slavko Ćuruvija

Do danas niko nije odgovarao za uništavanje dokumentacije koja je mogla da razotrkije brojne zločine počinjene tokom devedesetih. Podsetimo, na čelu DB-a nekoliko meseci posle promene vlasti 2000. godine, na insistiranje Vojislava Koštunice, ostao je Radomir Marković, imenovan u vreme Slobdoana Miloševića. Insajder je još 2004 objavio spisak dokumentacije koja je uništena u to vreme. Skupština Srbije formirala je zbog toga Anketni odbor, ali do danas niko za to nije odgovarao.

Zoran Stijović, koji je radio na utvrđivanju okolnosti u vezi s uništavanjem dokumentacije DB-a u periodu posle demokratskih promena 5. oktobra 2000, rekao je na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije da je ta dokumentacija uništavana u noći između 7. i 8. oktobra te godine. 

On je naveo i da misli da je po istom principu to urađeno i s dokumentacijom beogradskog centra DB-a.

Rekao je i da je uvidom u dosije Ćuruvije izvesno da obrada i primena operativnih mera nije rađena zakonito.

Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs 1999. godine u vreme NATO bombardovanja, a prethodno je bio pod prismotrom DB-a. 

Uništavanjem dokumentacije DB-a Insajder se bavio u serijalu Rukopisi ne gore, 2004. 

Za danas je bilo planirano i svedočenje bivšeg načelnika DB-a Gorana Petrovića o tom slučaju, ali je odloženo za 12. maj zbog opširnog svedočenja Stijovića. Petrović je rukovodio DB-om posle Radomira Markovića, a podneo je ostavku posle pobune Jedinice za specijalne operacije 2001.

Novinar i vlasnik lista Dnevni telegraf Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Za to ubistvo optuženi su tadašnji načelnik DB-a Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB-a Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak, koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić, koji je, kao i Radonjić, uhapšen u januaru 2014.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.