Načelnik UKP: Za 19 osumnjičenih određeno zadržavanje 48 sati, istraga se nastavlja

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Bogdan Pušić izjavio je da je današnjim hapšenjem organizovane kriminalne grupe, koju je predvodio Veljko Belivuk, poslata jasna poruka o odlučnosti države da se obračuna sa organizovanim kriminalom.

Pretres i hapšenja na stadionu Parizana, 4.2.2021. / Foto: Srđan Ilić

"Ova kriminalna grupa bila je dobro organizovana i bilo je potrebno ozbiljno vreme i udružene snage pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno – informativne agencije da bi se obezbedili valjani dokazi u ovom slučaju“, rekao je Pušić za televiziju Pink.

Pušić je naveo da je ovim hapšenjem pokazano je da će organi gonjenja istrajati u otkrivanju i dokazivanju ovakvih i sličnih krivičnih dela i dodao da će ovakve akcije biti nastavljene u cilju obezbedjenja procesno valjanih dokaza.

MUP je večeras saopštio da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Tužilaštvom za organizovani kriminal, danas uhapsili ukupno 19 osoba osumnničenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo i otmica.

Uhapšeni su V.B.(1985), M.M. (1991), V.D. (1974), A.V. (1981), M.B. (1984), D.T. (1982),N.S. (1987), N.L. (1979), M.T. (1987), V.G. (1982), F.I. (1991), S.L. (1985), B.K. (1987), V G. (1984), M.B. (1988), N.S. (1991), N.Đ. (1985), Ž.K. (1979) i N.J. (1971).

Prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje su koristili osumnjičeni pronađeni su predmeti i tragovi izvršenih krivičnih dela.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je, povodom jutrošnjeg hapšenja kriminalne organizovane grupe na čelu sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, da Srbija neće dozvoliti da se u njoj stvori neki novi Zemunski klan i da je ona danas bezbednije mesto nego juče.

Odgovarajući na pitanje Insajdera da li je Belivuk imao zaštitnike u MUP-u, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da nadležne institucije u ovom trenutku proveravaju pitanje uvezanosti danas uhapšene grupe među kojima je Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja sa državnim strukturama. 

Upitan o eventualnoj odgovornosti bivšeg ministra unutrašnjih poslova, Vučić je rekao da stalno sluša primedbe oko Nebojše Stefanovića i dodao da niko od nas nije idealan a da je on sam grešniji od svih. "Znam mnogo dobrih stvari koje je uradio, kao i neke loše. Znam i kod sebe više loših nego kod njega", rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsetimo, Veljko Belivuk sa nadikom Velja Nevolja pažnju javnosti prvi put privukao je 2016. kada je sa Darkom Ristićem napao direktora FK Partizan Miloša Vazuru i pripadnike njegovog obezbeđenja.

Ubrzo, zajedno sa ubijenim Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi preuzima vođstvo tribine Partizana.

Oni su, kako je i sam Belivuk u intervjuu za Newsweek rekao, na tribinu Partizana došli prvo kao plaćeno obezbeđenje pojedinim vođama „Alkatraza“, među kojima je Aleksandar Vavić, da bi kasnije tu garnituru vođa sa tribine, kako je naveo, i proterali.

„Na južnoj tribini je bio neki sukob koji nisu mogli da reše, tadašnji 'Alkatrazi', Dedović, Vavić i ekipa. Mi smo tu došli kao njihova zaštita. Međutim, s vremenom klupko počinje da se odmotava i mi shvatamo da uopšte nije ispravno to što rade. Tada odlučujemo da uzmemo stvar u svoje ruke. Ušli smo u otvoreni sukob s tim nebitnim Vavićem, koji je prethodno ovde predstavljao strah i trepet… I mi smo rešili da postavimo stvari na svoje mesto. Jer neću ja da dolazim da branim tog nekog Džonija Klempavog, Vavića i takve za dnevnicu, a oni da muzu sve živo odakle mogu… Onda smo porazgovarali s tadašnjim vođama navijača, objasnili im da je njihovo vreme prošlo, da su završili karijeru, da su dosta drali ljude i da od sada puste da se to radi kako treba“, poručio je Belivuk u intervjuu koji je dao u prostorijama kluba.

Belivuku je u međuvremenu suđeno za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića krajem januara 2017. Nakon nedostatka dokaza je oslobođen.