Nacrt rezolucije EP o Srbiji: Nema napretka u vezi sa slobodom govora i medija

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) danas je razmotrio nacrt rezolucije o izveštaju o Srbiji za 2018. godinu, u kojoj se naglašava da je sprovođenje reformi i dalje ključni pokazatelj uspešnosti procesa evrointegracija i poziva Srbija da poboljša planiranje, koordinaciju i praćenje sprovođenja novog zakonodavstva i mera. Od 239 podnetih amandmana na tekst izvestioca Dejvida Mekalistera je, kako prenose mediji, danas je u Odboru došlo do 27 kompromisnih, od kojih je posebno Mekalister izdvojio onaj koji se tiče odnosa Beograda i Prištine i koji će biti istovetan u tekstu izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji i Kosovu.

Evropski parlament

U nacrtu rezolucije, EP pozdravlja napredak Srbije u ekonomiji i u reformi javne uprave, njen konstruktivni odnos prema migrantskoj krizi, predanost bilateralnim odnosima s drugim zemljama kandidatima i susednim državama članicama i stalni angažman Srbije u postupku normalizacije odnosa s Kosovom.

Istovremeno, u nacrtu se ukazuje na propuste u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, manjkavu demokratsku ulogu parlamenta, izražava zabrinutost zbog stanja u oblasti slobode govora i medija i poziva Srbija da garantuje principijelnu primenu zakonodavstva o zaštiti manjina.

Neophodan novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije

 Srbija se poziva i da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema Rusiji, kao da postepeno sa Unijom uskladi i svoj vizni režim.

Promena granica jedino ako se s tim saglase UN i EU

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister izjavio je danas da je rešenje za kosovsko pitanje, koje podrazumeva i promenu granica, moguće jedino ako se o njemu, pored Beograda i Prištine, saglase i Evropska unija i Savet bezbednosti UN.

On je, kako prenosi RTS, naveo da su u EU "svesni mogućnosti razmene teritorija i pomeranja granica".

„Mi kao EU smo tu da olakšamo dijalog, ali smo vrlo svesni ove debate. Svakako, na kraju ovakvo rešenje jedino je moguće ukoliko se obe strane dogovore, ako je u skladu sa politikom regionalne stabilnosti, u skladu sa međunarodnim pravom i ako se, između ostalih, EU i članice Saveta bezbednosti UN sa tim slože“, rekao je Mekalister.

U dokumentu se ocenjuje da su u oblasti vladavine prava reforme potrebne posebno da bi se "garantovala nezavisnost i efikasnost pravosuđa" i poziva Srbija da "osnaži odgovornost, nepristrasnost, profesionalnost i ukupnu efikasnost pravosuđa i uspostavi sistem besplatne pravne pomoći".

U oblasti borbe protiv korupcije, EP smatra da Srbija treba "što pre da donese novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije", pri čemu je "ključno da ta agencija zadrži ljudske i finansijske resurse koji su joj potrebni da bi svoje zadatke obavljala na nezavisan način".

I dalje nema efikasne kontrole izvršne vlasti

U nacrtu se ocenjuje i da u borbi protiv organizovanog kriminala, iako je postignut "određen napredak", Srbija treba da pokaže "uverljivije rezultate u pogledu istraga, krivičnog progona i presuda, što se odnosi i na pranje novca, a na osnovu proaktivnih istraga".

EP smatra da Skupština Srbije "i dalje ne vrši efikasnu kontrolu izvršne vlasti i da je potrebno poboljšati transparentnost, uključujući i kvalitet zakonodavnog postupka", kao i da česti hitni postupci "ugrožavaju parlamentarni i javni nadzor".

U dokumentu se naglašava da je potrebno "u potpunosti priznati i podržati ulogu nezavisnih regulatornih tela, uključujući i instituciju ombudsmana".

Pozdravljajući napredak Srbije u reformi javne uprave, autori nacrta ističu da politički uticaj na imenovanje viših upravnih zvaničnika i dale predstavlja zabrinjavajući problem.

Pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara i dalje su problem

EP ocenjuje da je u oblasti ljudskih prava u Srbiji uspostavljen zakonodavni i institucionalni okvir i da je potrebno njegovo dosledno i efikasno sprovođenje u celoj zemlji, kao i dodatni napori za unapređene položaja ranjivih grupa, "uključujući decu, osobe sa invaliditetom, osobe sa HIV-om  pripadnike LGBT zajednice".

Fajon: Sporna vizna liberalizacija s Iranom

Predstavnica Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Tanja Fajon je tokom debate o Srbiji upozorila na nepromenjeno stanje u medijima, neprilagođenu politiku vizne liberalizacije, ali i na moguću destabilizaciju regiona u slučaju pomeranja granica kao dela dogovora Beograda i Prištine.

Tanja Fajon je tokom debate o podnetim amandmanima na nacrt izveštaja o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru EP kao važne amandmane navela one koji se odnose na slobodu medija, stanje romske populacije kao i rasvetljavanje ubistva Olivera Ivanovića.

"Svake godine ponavljamo da situacija u oblasti medija nije poboljšana i moramo da nastavimo da kritikujemo to što se dešava u medijima“, poručila je Fajon.

Upozorila je Srbiju da bi, ako ne prilagodi svoju politiku vizne liberalizacije prema Iranu do kraja oktobra, mogla dobiti negativni izveštaj o viznoj liberalizaciji do kraja godine.

Srbiji je ponovo upućen i poziv da aktivno istražuje i kažnjava zločine iz mržnje.

EP ponovo "izražava zabrinutost zbog činjenice da nije postignut napredak u poboljšanju stanja u vezi sa slobodom govora i medija" i ističe da su "pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara i dalje problem", a da su presude za to "i dalje retke".

U nacrtu rezolucije Srbija se poziva na potpuno sprovođenje zakona o medijima i jačanje nezavisnosti nacionalnog regulatornog tela za elektronske medije i ističe potreba potpune transparentnosti u pogledu vlasništva i finansiranja medija.

Usvojiti zakon o finansijskim sredstvima Vojvodine

Pozdravljajući stvaranje fonda za nacionalne manjine, rezolucija poziva Srbiju da garantuje principijelno sprovođenje zakona o manjinama, uključujući i obrazovanje, upotrebu jezika, zastupljenost u telima javne uprave i pristup medijima i verskim obredima na jezicima manjina

EP posebno ističe "da kulturna raznolikost Vojvodine doprinosi identitetu Srbije, da bi autonomiju Vojvodine trebalo očuvati te da bi zakon o finansijskim sredstvima Vojvodine trebalo usvojiti bez daljeg odlaganja".

U dokumentu se, u odeljku regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi, pozdravlja i stalni angažman Srbije u postupku normalizacije odnosa sa Kosovom i poziva na pravovremeno i potpuno sprovođenje svih postignutih sporazuma, uključujući i one o energiji, i naglašava važnost formiranja zajednice opština sa srpskom većinom.

Ističe se da je neophodno ubrzati rad na novoj fazi dijaloga u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova, koja će biti definisana pravno obavezujućim sporazumom, i poziva i Evropska služba za spoljno delovanje (EEAS) "da proceni kako obe strane ispunjavaju svoje obaveze".

Izvor: Beta, RTS