Nakon devet meseci izabrana direktorka Agencije za borbu protiv korupcije

Agencija za borbu protiv korupcija dobila je novog direktora nakon devet meseci. Na čelnu funkciju ovog nezavisnog tela izabrana je Majda Kršikapa i to jednoglaasnom odlukom Odbora Agencije.

Agencija za borbu protiv korupcije

U biografiji koja je objavljena na sajtu Agencije navodi se da je Majda Kršikapa sekretar Visokog saveta sudstva, a u najvišoj pravosudnoj instanci radi od 2009. godine. Pre toga je bila šef regionalne kancelarije Danskog instituta za ljudska prava. 

Agencija za borbu protiv korupcije nema direktora od sredine decembra prošle godine kada je Tatjana Babić, koja je obavljala tu funkciju, imenovana za sudiju Ustavnog suda.

Ova insititucija već mesecima unazad radila je u krnjem sastavu, o čemu je Insajder već pisao. Odbor Agencije koji je izabrao Kršikapu ima šest od predviđenih devet članovi.

Podsetimo, skupštinski Odbor za pravosuđe je sredinom juna usvojio predloge za nekoliko kandidata, među kojima je bila i Petrović Škero, da bi samo dve nedelje kasnije povukao taj predlog. Iako su kandidata predložile institucije Poverenika i Ombudsmana, a ne pojedinci, Odbor je odlučio da predlog vrati uz obrazloženje da Saša Janković više nije zaštitnik građana.

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Petar Petrović rekao je da je problem sa kandidaturom Vide Petrović i u tome što ju je kao predsednicu suda Agencija za borbu protiv korupcije kaznila zbog nedostavljanja podataka o imovini.

Činjenica je međutim da je Odbor kojim predsedava Petrović još pre dve godine tražio od Agencije informacije da li su Petrović Škero izrečene mere zbog prikrivanja podataka o imovini. Agencija je odgovorila da je “ tehnički propust” ispravljen, a da pokrenuta mera upozorenja  a priori ne bi trebalo da diskvalifikuje bilo koga.

I pored toga, izbor Škero kao kandidata Zaštitnika i Poverenika nije bio na dnevnom redu zasedanja u julu ove godine. Inače, ona je za člana Odbora Agencije predložena 2015. godine

S druge strane, u julu je u roku od dva dana Odbor usvojio predlog predsednika Aleksandra Vučića da član Agencije bude Miloš Stanković, docent na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Izvor: Insajder