Nakon Gucatija, Euleks priveo i potpredsednika Udruženja ratnih veterana OVK

Pripadnici Euleks-a priveli su danas i zamenika predsednika Organizacije ratnih veterana OVK Nasima Haradinaja. On je priveden nakon obraćanja medijima kada je rekao da ne priznaje Specijalni sud.

EULEX Kosovo

"Mi ne priznajemo ovaj sud. Ovo što se danas dogodilo tera nas na razmišljanje imamo li državu, imamo li državne organe, imamo li parlament, iako znamo šta imamo. Da li imamo Ustav? Da li neko ima pravo da udje u spavaću sobu bez kucanja, a kamoli u kancelariju bez kucanja. EULEKS se prema nama ponaša tako jer nas ne smatra ljudima. Specijalni sud nije kosovski", rekao je Haradinaj medijima nakon sastanka rukovodstva OVK koji je održan van prostorija organizacije.

Prethodno je uhapšen predsednik Udruženja Hisni Gucati za koga je advokat Tom Gaši rekao da je na putu za Hag.

Nakon Gucatija predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj rekao je da pravosuđe, kako lokalno, tako i međunarodno, nema razloga da sprovodi operacije i pretrese u vezi sa Specijalnim sudom, jer će, prema njegovim rečima, svi dobrovoljno odgovarati pravdi.

Haradinaj je kritikovao i objavljivanje dosijea Specijalnog suda za koje se sumnja da su ih u tri slučaja u kancelarijama OVOVK predali stranci.

Zamenik premijera Kosova Besnik Tahiri ocenio je da je današnje ponašanje pripadnika Euleksa prilikom pretresa i hapšenja predsednika Organizacije veterana bivše OVK "nesumnjivo pogrešno i ishitreno".

On je nakon hapšenja Gucatija i Haradinaja, na sednici Skupštine Kosova, rekao da je "poznato da je u prošlosti bilo takvih situacija" i da su se veterani OVK "dobrovoljno pojavljivali pred pravosuđem".

Zatražio je da organi pravosuđa "poštuju ljudska prava i vrednosti istorije".

"Međunarodna pravda ima svoje mesto, ona se tako mora tretirati, kao što i istorija ima svoje mesto za nas, pa tražimo da budemo pažljivi o ovom pitanju", rekao je Tahiri.

Do ove akcije Euleksa dolazi nakon jučerašnjeg hapšenja i objavljivanja prve potvrđene optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova protiv Saljiha Mustafe, koji se tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.

Pored ovog hapšenja, javnost već tri nedelje trese afera navodnog curenja hiljada stranica navodnih fajlova Specijalnog tužilaštva iz Haga, i to tako što su ovi spisi u tri navrata donošeni u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“. Štaviše, od skora fajlove su počele da objavljuju i pojedini mediji. Tako je poznata albanska TV stanica TopChannel od skora počela da objavljuje dokumenta za koja navodi da su poverljiva i da su ovom mediju navodno dostavljena iz Specijalizovanog tužilaštva.

Za to vreme Specijalizovano tužilaštvo se nije oglašavalo do prekjuče, kada su u saopštenju za štampu pohvalili „etičke novinare“ koji su odbili da objave ova dokumenta. Istovremeno su ponovili da su posvećeni istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili krivična dela, „uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“.

Izvor: Beta