Nakon najave predsednika, Ministarstvo odbrane počelo izradu Studije o mogućem vraćanju obaveznog vojnog roka

Ministarstvo odbrane je na osnovu naređenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića započelo izradu Studije o svim modalitetima i mogućnostima vraćanja obaveze služenja vojnog roka, prenosi N1. Vučić je juče najavio mogućnost uvođenja obaveznog vojnog roka, iako tu mogućnost ne predviđa Nacrt strategije nacionalne bezbednosti i odbrane koje je donelo Ministarstvo odbrane pre samo nekoliko meseci.

Vojska Srbije. Foto: Srđan Ilić

U Ministarstvu odbrane za N1 poručuju da vojni rok nikada nije ukinut, već je odlukom Skupštine Srbije od januara 2011. godine obaveza redovnog služenja vojnog roka obustavljena.

“Od tada se vojni rok izvršava po principu dobrovoljnosti, a ostala je i obaveza uvođenja u vojnu evidenciju i obaveza služenja u rezervnom sastavu. S obzirom na to da je obustavom obaveze služenja vojnog roka prestalo organizovano osposobljavanje svih sposobnih građana za odbranu zemlje, Ministarstvo odbrane analizira efekte sadašnjeg rešenja po pitanju sprovedene profesionalizacije i traži optimalno rešenje koje je zasnovano na detaljnoj proceni bezbednosnih izazova, rizika i pretnji, sagledavanju sopstvenih iskustava i iskustava stranih armija”, navode u Ministarstvu.

Vučić je juče izjavio da se razmatra da se od 2020. ili 2021. godine uvede obavezni tromesečni ili šestomesečni vojni rok za muškarce. Takvu mogućnost, međutim, ne predviđa Nacrt strategije nacionalne bezbednosti i odbrane koje je donelo Ministarstvo odbrane pre samo nekoliko meseci, a nakon što je Radna grupa Ministarstva više od dve godine razmatrala rizike i pretnje po bezbednost Srbije.

Iako je početkom 2017. Vučić negirao navode o vraćanju vojnog roka „jer za to nema novca“, juče je istakao da se o toj mogućnosti razmišlja, dodajući da će odluka ipak zavisiti od finansija.

Inače, radna grupa Ministarstva odbrane je u aprilu 2018. objavila Nacrt strategije nacionalne bezbednosti i odbrane u kojima nema ni reči o uvođenju obavezne vojne obuke, pa nije jasno zbog čega predsednik države, samo nekoliko meseci kasnije, navodi da se o toj mogućnosti ponovo razmišlja.

Izvor: N1