Nakon protesta građana zaduženih u švajcarskim francima, Vrhovni kasacioni sud najavio presude do 1. oktobra

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragomir Milojević najavio je danas da će taj sud sve predmete u vezi s kreditima građana zaduženih u švajcarskim francima rešiti do 1. oktobra ove godine. Prethodno je Udruženje za zaštitu korisnika bankarskih usluga "CHF Srbija" protestovalo jer Srbija još nije donela rešenje za kredite u švajcarskim francima, ali je štrajk obustavljen nakon dogovora s predsednikom VKS-a.

Protest građana zaduženih u švajcarskim francima

Kako se navodi u saopštenju, Milojević je rekao da sud ne može unapred zauzimati pravne stavove, već će odlučivati samo u konkretnim predmetima i dodao da će sud nižestepenim sudovima uputiti dopis da se navedeni predmeti (o zaduživanju u švajcarskim francima) smatraju hitnim.

"Sa posebnom opreznošću, sudovi će poštujući principe savesnosti i poštenja razmatrati tužbe sa predlogom za određivanje privremene mere u pomenutim sporovima. S obzirom da se radi o takozvanim tipskim predmetima nižestepeni sudovi će iz tih odluka moći da donose zaključke o stavovima Vrhovnog kasacionog suda", navodi se u saopštenju.

„Vrte nas u krug“

Korisnici kredita u francima su danas u podne počeli protest ispred Ustavnog suda Srbije sa namerom da se svakodnevno okupljaju dok sudovi ne utvrde da li su ti krediti zakoniti.

Kredite u francima je od 2006. godine uzelo oko 37.000 građana u Srbiji jer su bili povoljniji od drugih, ali je ta valuta u međuvremenu naglo ojačala, pa je dug bankama više nego udvostručen.

"Osnovni sudovi sada na tužbe dužnika donose različite presude. Bilo kakva da je odluka suda u prvom stepenu u drugom se vraća na ponovno razmatranje i tako nas vrte u krug da ne možemo da završimo proces u Srbiji da bi tužili državu Srbiju Sudu za ljudska prava u Strazburu", rekao je član upravnog odbora Udruženja "CHF Srbija" Aleksandar Prica. 

On je rekao i da će se od Ministarstva finansija Srbije tražiti da proveri da li banke plaćaju porez jer "advokatski tim tog Udruženja ima dokaze da su te finansijske institucije utajile mnoge poreze".

"Sve zemlje, u kojima su banke davale kredite, indeksirane u švajcarskim francima su rešile taj problem u korist dužnika jer su ugovori raskinuti, osim u Srbiji", rekao je Prica.

Na današnjem protestu građani su nosili transparente s natpisima "CHF krediti su bankarska prevara", "Otkaz i zatvor za korumpirane sudije", "Vladavina prava, a ne kriminala", "Stop bankarskom teroru".

Izvor: Beta