Nakon protesta zaposlenih, upravnika Narodnog pozorišta Vlada razrešila na lični zahtev

Vlada Srbije razrešila je dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejana Savića, na lični zahtev, navodi se u saopštenju. Upravo je smena Savića jedan je od ključnih zahteva zaposlenih u Narodnom pozorištu koji su prethodnih mesec dana u nekoliko navrata protestovali.

Narodno pozorište

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, umesto Dejana Savića za vršioca dužnosti upravnika Narodnog pozorišta imenovana je rediteljka Ivana Vujić. Ivana Vujić je od 2005. redovni profesor Fakulteta dramske umetnosti, na predmetu Pozorišna režija.

Diplomirala je na Katedri za pozorišnu i radio režiju na FDU u Beogradu, a postdiplomske studije na pariskoj Sorboni.

Podsetimo, kriza u Narodnom pozorištu počela je smenom direktora Drame i Opere Željka Hubača i Janka Sinadinovića.

Smenu Hubača su mnogi povezali sa činjenicom da je dva dana ranije dao intervju u kom je iskazao nezadovoljstvo izdvajanjima za taj sektor i ukazao na to da je Upravni odbor, usred godine, iznenada i bez ikakve najave i konsultacije sa bilo kim u Drami, doneo odluku kojom je drastično smanjen budžet za produkciju u 2018. godini, za, kako je naveo, skoro 30 odsto.

Deo zaposlenih u ovom pozorištu odmah je na konferenciji za novinare od ministra kulture Vladana Vukosavljevića i premijerke Ane Brnabić zatražio da smene Dejana Savića zbog, kako su naveli, bahate smene Hubača.

Tada je zatražena ostavka Dejana Savića, koji je ansamblu odgovorio pismom u kojem tvrdi da "upravnik Narodnog ima pravo da sam bira saradnike" i da "o bahatosti ne može biti reči".

Početkom novembra, Savić je rekjao da neće podneti ostavku i da će svoj mandat staviti na raspolaganje Vladi. 

 Uprkos javnom odbijanju, na mesto Hubača imenovan je Jug Radivojević. Iako je Radivojević u otvorenom pismu odbio da bude imenovan na mesto smenjenog upravnika Drame, Upravni odbor je konstatovao da Radivojević nije to uradio na pravi način, te ga je imenovao na čelo Drame. Istovremeno, UO je konstatovao smenu v.d. direktor Drame Željka Hubača.

Radivojević je 18. oktobra poslao Upravnom odboru otvoreno pismo u kojem moli da ga razreše mesta direktora Drame, jer je "smena gospodina Željka Hubača izazvala oštru polarizaciju u ansamblu Drame, a samim tim i potpuno narušila atmosferu“ u njoj.

Pre nešto više od deset dana, sindikat Drame Narodnog pozorišta u Beogradu (SINGLUS) održao je jednočasovni štrajk kao opomenu zbog neuvažavanja zahteva za smenjivanje upravnika Dejana Savića. Tada je najavljeno i da bi sledeći korak mogao da bude generalni štrajk.

Zaposlene je tada obišao i ministar kulture Vladan Vukosavljević koji je poručio da Vlada pomno prati dešavanja u pozorištu i priprema plan kako bi se donela odluka koja je u najboljem interesu te ustanove kulture.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.