Nakon sastanka u Predsedništvu najavljena hitna zabrana MHE u zaštićenim područjima (VIDEO)

Što hitnija procedura izmene zakona kojom bi izgradnja malih hidroelektrana (MHE) bila zabranjena u zaštićenim područjima prirode najavljena je nakon današnjeg sastanka u predstavnika pokreta Odbranimo reke Stare planine sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom energetike Aleksandrom Antićem i direktorom JP Srbija Vode Goranom Puzovićem koji je održan u Predsedništvu.

Predstavnici ORSP i dekan Šumarskog fakulteta dolaze na sastanak u Predsedništvo Srbije / Foto: Insajder

„Predsednik je rekao da će što pre Vladi Srbije predložiti da se donese zabrana MHE u zaštićenim područjima“, rekao je dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, koji je takođe učestvovao na današnjem sastanku.

Ovakve izmene Zakona o zaštiti prirode ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavljuje već godinu dana, a nedavno je za Insajder rekao da za prosleđivanje izmena Vladi na mišljenje „čeka pravi trenutak“.

Ristić je rekao da bi Srbija bila prva u Evropi ako bi donela takvu zabranu.

“To bi zaista bio jedan veliki korak u zaštiti prirode naše zemlje. Još jedan zaključak sa današnjeg sastanka je da će značajno biti pooštrene sve procedure tokom kojih se stiču različiti uslovi, mišljenja, dozvole za izgradnju MHE, ali i njihovog kontrola rada“, rekao je Ristić.

Naveo je i da će predsednik Vučić u narednom periodu u toku obilaska Pirotskog okruga posetiti selo Rakita gde se pravi MHE Zvonce koja je, kako je rekao, takođe izazvala dosta kontroverzi, ekstremno nezadovoljstvo lokalnog stanovništva i koja je paradigma kršenja brojnih zakonskih propisa.

Na pitanje Insajdera da li su razgovarali o osnivanju komisije koja bi obišla sve izgrađene MHE kako bi se utvrdilo da si su poštovani propisi, Ristić je rekao da je bilo razgovora o tome.

„Nismo eksplicitno razgovarali ko bi bili članovi te komisije, ali je predsednik iskazao razumevanje i dao podršku ideji da se napravi jedno kontrolno telo za ovaj problem“, kaže dekam Šumarskog fakulteta.

Antić: Profesor nam je pokazao fotografije koje nikome nisu prijatne

Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da su MHE „do sada bile građene u skladu sa zakonom“, a da „ima nekih primera koje treba proveriti“.

„Inspekcije će izaći i izvršiti proveru onoga što se dešavalo, i ispunjenja svih uslova. Nažalost profesor Ristić je i predsedniku i meni pokazao neke fotografije sa lokacija gde su MHE izgrađene koje naravno da nisu nikome prijatne i upravo rezultat ovog našeg današnjeg sastanka je da ne bude više u Srbiji tih slika je su ipak one posledica toga kada se striktno ne držimo zakonskog okvira“, rekao je Antić.

„Država može i mora da reši ovaj problem“

Aleksandar Jovanović iz pokreta Odbranimo reke Stare planine je rekao da država ako hoće može da reši problem s MHE.

„Država to i mora da uradi, u suprotnom imaćemo Topli Do i Brus na sve strane, a to nikome ne treba. Siguran sam da je dovoljno za početak da mi u zaštićenim područjima prvo zabranimo izgradnju, a ako se to desi u zaštićenim područjima, desiće se svuda“, poručio je Jovanović.

Straže koje se nedeljama dešavaju u selu Topli Do bile su povod da se pokret Odbranimo reke Stare planine obrate predsedniku Srbije sa zahtevom za sastanak.

„Kada su počele da se dešavaju straže i incidenti u Toplom Dolu, poslao sam mejl predsednikovoj savetnici za medije Suzani Vasiljević sa zahtevom da se sastanemo sa Aleksandrom Vučićem dok se ne desi najgore. Odgovorila mi je brzo, posle sedam dana, da ćemo se sastati 28. ili 29. septembra“, naveo je ranije Jovanović.

Sastanku su danas prisustvovali predsednik, ministar Antić, direktor JP Srbija Vode Goran Puzović, predstavnici Ministarstva građevinarstva, članovi pokreta ORSP Aleksandar Jovanović, Aleksandar Panić, Desimir Stojanov, kao i dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić.

„Nema nacionalnog interesa u izgradnji MHE“

Naime, predstavnici Šumarskog fakulteta su tokom projekta koje je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine obišli 46 izgrađenih MHE i na velikom broju utvrdili da je rečno korito prazno ili sa veoma malo vode. Rezultati ovog projekta predstavljeni su danas na sastanku u Predsedništvu.

„Proces planiranja, projektovanja, izgradnje i korišćenja MHE u Srbiji, u periodu od 2007-2018. godine pokazao je slabost pojedinih zakonskih rešenja, administrativnih procedura i rada inspekcijskih službi, na štetu životne sredine i često protiv interesa lokalnog stanovništva. Planirana gradnja više stotina MHE nema nikakvo racionalno objašnjenje, imajući u vidu činjenicu da bi time bili uništeni najvredniji brdsko-planinski vodotokovi Srbije, od kojih su mnogi u zaštićenim prirodnim područjima“, piše u toj analizi u koju je Insajder imao uvid.

Navodi se i da u slučaju izgradnje MHE ne možemo govoriti o nacionalnom interesu.

„Naprotiv, koncept izgradnje MHE fundamentalno ugrožava sistem zaštite životne sredine, očuvanje biodiverziteta i stabilnost fragilnih ekosistema brdsko-planinskih područja. Problemi koji su uočeni izgradnjom postojećih MHE zahtevaju hitno preispitivanje procedura za izdavanje dozvola, kako za planirane tako i izgrađene objekte, uz imperativ zabrane dalje gradnje u zaštićenim područjima, navodi se.

Trivan: Izmenićemo zakon, ali čekamo pravi trenutak

Ministar zaštitite životne sredine Goran Trivan je nedavno odgovarajući na pitanje Insajdera rekao da je „potrebno još neko vreme“ za finese u izmenama Zakona o zaštiti prirode kojima se, između ostalog, zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Ministar najavljuje ove izmene više od godinu dana, a pre sedam dana je rekao da ne želi da govori o preciznom datumu kada će izmene biti usvojene.

„Nemam vremenski okvir. Od početka je to pitanje određivanja najboljeg tajminga da to pustite u proceduru. Ja mislim da se tajming približava. Bez dobrog javnog mnjenja, da smo to uradili pre dve godine, jasno bi bilo da je to moglo teško da prođe i da ne bi imalo šanse da prođe, a sada mislim da su šanse prilično dobre. Procenjujem kada će biti taj trenutak. Nisam spreman da grlom u jagode ulazim u bilo koji zakon, ali jesam spreman ako je nešto pogrešno da menjamo“, naveo je Trivan.

U martu ove godine u Ministarstvu zaštite životne sredine rečeno je Insajderu da se planiraju izmene Zakona o zaštiti prirode kojima bi bila zabranjena izgradnja MHE u zaštićenim područjima. Razlog za zabranu je, kako su naveli u tom ministarstvu, to što MHE negativno utiču na prirodu, potom jer je planirana izgradnja velikog broja MHE u zaštićenim područjima, ali i zbog pritiska stručne javnosti i lokalnog stanovništva.

Kako je tada u razgovoru za Insajder rekla pomoćnica ministra Jasmina Jović, planirano je i da bude obrazovana komisija čiji bi članovi proverili da li do sada izgrađena postrojenja rade u skladu sa propisima ili narušavaju životnu sredinu i ugrožavaju svakodnevni život lokalnog stanovništva.

“Ako se utvrdi da ne poštuju uslove zaštite prirode, vodne uslove, dakle zakon, njima će biti oduzet status povlašćenog proizvođača električne energije. A ako svojim radom u velikoj meri narušava prirodu, ceo objekat će biti srušen”, rekla je Jović pre pola godine za Insajder.

Izvor: Insajder