Nakon testiranja zaposlenih u Juri povećan broj pacijenata u leskovačkoj kovid bolnici

Pokazatelji epidemiološke situacije u Leskovcu su pogoršani nakon što je počelo testiranje svih zaposlenih u južnokorejskoj fabrici Jura u ovom gradu, praćenje njihovih kontakata i njihovo testiranje. Kako je javila N1, broj hospitalizovanih pacijenata zaraženih koronavirusom u ovom gradu sa jučerasnjih 107 povećao se na 135, nakon što su sinoć stigli nalazi za 1.100 zaposlenih u Juri koji su masovno testirani.

Jura

"Na današnji dan je 28 novih prijema. Jedna osoba je otpuštena kući, nemamo preminulih i nije bilo prebacivanja u niški Klinički centar", rekao je za N1 direktor niškog kliničkog centra Nebojša Dimitrijević.

Iz  Jure koja je, uprkos upozorenju i protestima radnika pre više od mesec dana, sada postala žariste širenja epidemije, u bolnicu je primljeno 20 novih pacijenata, potvrdio je Dimitrijević.

Danas se očekuju rezultati za još više od 1.000 testiranih radnika.

U leskovačkoj Juri zaposleno je ukupno 2.850 osoba, a predviđeno je da svi oni budu testirani.

U aprilu su inspektori kontrolisali pogone ove kompanije i zatekli veći broj radnika od propisanog. U zvaničnom saopštenju Ministarstva tvrdili su da nije bilo propusta, a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović da mere nisu u potpunosti poštovane.

Radnik Jure Predrag Stojanović, koji je osnovao Sindikat u toj fabrici, za Insajder je rekao da se broj zaraženih povećao od 5. maja, da je oko 30 radnika koji su bili u kontaktu sa zaraženima poslato u samoizolaciju, ali da se većina vratila na posao posle jednog dana samoizolacije jer je rukovodstvo to od njih tražilo.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Leskovac Aleksandra Nikolić rekla je početkom maja da je Zavod dva puta izricao mere zabrane rada Juri na po 14 dana ili pridržavanja mera da 50 radnika radi na prostoru od 5.000 metara kvadratnih, uz mere dezinfekcije i druge propisane zaštitne mere.

Zbog toga što se preporučene mere za suzbijanje epidemije virusa korona ne poštuju u pogonima južnokorejske kompanijeJura u Leskovcu i Nišu, republički Zaštitnik građana je krajem prošle nedelje pokrenuo je postupak kontrole Inspektorata za rad.

Južnokorejska kompanija Jura u više navrata nalazila se pod lupom javnosti zbog kršenja prava radnika. Činjenica da je ova fabrika pritom od države Srbije dobila višemilionske subvencije bila je tema emisije Insajder bez ograničenja u Juri.

Utvrđene su i druge nepravilnosti među kojima i to da je Jura 2013. donirala dva putnička automobila Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, i to na zahtev Ministarstva. Izvor: N1, Insajder, Jugmedija