NALED predstavio „Sivu knjigu“: 27 novih preporuka za unapređenje poslovanja i smanjenje sive ekonomije

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predstavila je danas „Sivu knjigu 12“ sa 27 novih preporuka za unapređenje poslovanja i smanjenje sive ekonomije, a koje se odnose na smanjenje poreza i doprinosa na zarade, uspostavljanje javnih registra neporeskih nameta, ukidanje obaveza dokazivanja troškova prevoza…

Ministarka Zorana Mihajlović, premijerka Ana Brnabić, ministar Siniša Mali na predstavljanju Sive knjige / Foto: Ministarstvo finansija

Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić istakao je da Siva knjiga identifikuje probleme, daje predloge rešenja i uz podršku međunarodnih organizacija radi zajedno sa institucijama na sprovođenju tih reformi.

On je najavio i da će NALED poseban fokus staviti na zdravstvo i da će već ovog meseca objaviti prvo specijalno izdanje Sive knjige zdravstva sa preporukama za unapređenje zdravstvenih usluga, finansiranje ustanova i snabdevanje lekovima.

Đokić je istakao da su do sad najviše uspeha u rešavanju preporuka Sive knjige imali Ministarstvo finansija i Poreska uprava, a čestitao je i potpredsednici Vlade za, kako je rekao, pomake koji su ostvareni u oblasti imovine i izdavanja građevinskih dozvola.

„Od 241 preporuke koje su prošle kroz dosadašnju Sivu knjigu čak 118 ili svaka druga je našla put do zakonodavstva“, rekao je predsednik Izvršnog odbora NALED-a.

NALED je ovom prilikom dodelio i timska priznanja zaposlenima u javnoj upravi. Podršku sprovođenu reformi dala je EU delegacija, USAID, Britanski fond za dobru upravu i Nemački GIZ.

Mali: Prioritet fiskalizacija

Ministarstvo finansija je, pored Poreske uprave, tokom prošle godine imalo najviše uspeha u rešavanju preporuka prethodnog izdanja Sive knjige, piše u saopštenju NALED-a.

„Za Ministarstvo finansija prioritet je fiskalizacija, dalji nastavak reformi poreske uprave, a nastavićemo i sa daljim smanjenjem poreskog opterećenja na zarade“, naveo je ministar finansija Siniša Mali.

On je istakao da su tri dokumenta važna za budućnost zemlje: Srbija 2020-2025, Program ekonomskih politika i Siva knjiga NALED-a.

Mihajlović: Nema reforme koju ne možemo sprovesti ako radimo kao tim

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da je pogledala sve poruke, njih 100, i da su one nastale iz zajedničkog rada s jednim ciljem – da se stvori povoljno okruženje i da građani imaju viši životni standard i da ostanu da žive u ovoj zemlji.

Ona je dodala da je pet preporuka direktno vezano za njeno ministarstvo, a da već sada može reći da se tri mogu realizovati vrlo brzo.

Brnabić: Suština reformi je da olakšaju život građanima

Prošla godina bila je „reformski uspešna“, a tome svedoči da je realizovano 17 preporuka Sive knjige, što je, kako se navodi, najbolji rezultat u poslednjih pet godina i 40 odsto više u odnosu na prethodno izdanje.

„Dijalog javnog i privatnog sektora, Vlade i civilnog društva i otvorenost vlade za taj dijalog je jedna od ključnih stvari za brzi razvoj koji je Srbiji toliko potreban. Suštinski je važno da preporuke koje se nalaze u Sivoj knjizi pažljivo pogledamo, saslušamo probleme i analiziramo preporuke kako ih rešiti“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Premijerka je dodala da je prva stvar koja joj „padne na pamet“ kad se pomene NALED „pozitivan pritisak“.

„Suština reformi je da one olakšavaju život, nisu tu same zbog sebe“, smatra ona.

Ključne reforme potrebne su, dodala je, u oblasti zdravstva, u sistemu obrazovanja i sistemu socijalne zaštite.

Fabrici: EU podržava sve što NALED radi u Srbiji

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da srpska ekonomija raste i da je za to dobila međunarodna priznanja, kao što je 44. mesto na Duing biznis listi.

Fabrici je na predstavljanju „Sive knjige 12“ naveo da je evropska integracija Srbije realnost što se, kako je ocenio, vidi i kroz brojke i u tom smislu naveo da je za prva tri kvartala u Srbiji bilo 1,6 milijarde evra direktnih investicija iz EU, a da 68 odsto trgovinske razmene Srbija ima upravo sa EU.

„I dalje treba raditi na smanjenju birokratskih procedura kako bi Srbija zabeležila još veći napredak, jer je poboljšanje poslovne klime dobro i na centralnom i lokalnom nivou, a osim za investicije, znači i za život građana“, ocenio je Fabrici.

EU veoma podržava sve što NALED radi u Srbiji, dodao je Fabrici.

Istakao je da proširenje EU ponovo aktivirano, što se, kako kaže, moglo videti u prethodnih desetak dana, kada se govorilo i o pokretanju dijaloga Beogarad sa Prištinom, ali i o novoj metodologiji.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) tokom proteklih 11 godina predložila je 241 različitih mera za unapređenje poslovnog okruženja i smanjenje sive ekonomije od čega je u celosti primenjeno 70 rešenja, odnosno gotovo 30 odsto, a za ovu godinu pripremljeno je 27 novih preporuka.

U prošloj godini je rešeno 17 preporuka što je za pet više nego godinu pre.

U ovogodišnjoj Sivoj knjizi, pored 27 novih preporuka, sve stare preporuke NALED-a koje nisu ispunjene su dorađene i modifikovane, kako bi pratile izmene propisa ukoliko ih je bilo u određenoj oblasti, ali i reforme koje su sprovedene u drugim oblastima, a koje su potencijalno otvorile mogućnosti za nova, unapređena i drugačija rešenja.

Kao i prošle godine, najveći broj preporuka nalazi se u nadležnosti Ministarstva finansija.

U 10 prioritetnih preporuka NALED-a je smanjenje poreza i doprinosa na zarade, unapređenje i proširenje sistema fiskalizacije, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta i sistematsko uređenje taksi, proširivanje obuhvata zakona o prijavi sezonskih radnika, unapređenje registra poljoprivrednih gazdinstava i uvođenje elektronskog sistema za dodelu podsticaja.

Izvor: Insajder