Napadači na Borka Stefanovića prvostepeno osuđeni na ukupno 11 godina zatvora

Sudsko veće Višeg suda u Kruševcu prvostepeno je osudilo Miloša Šaponjića na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora, a Marka Živkovića i Danijela Gmijovića na tri i po godine zatvora zbog napada na potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića 2018. godine.

Borko Stefanović i predstavnici opozicije Foto: Twiter, Savez za Srbiju

Sudija je optuženima pri izricanju presude rekao da su imali i neku vrstu benefita, s obzirom na to da je Zakon o javnim skupovima u međuvremenu dorađen, te da se incident dogodio nešto kasnije, bili bi osuđeni na mnogo duže zatvorske kazne, prenosi N1.

 Stefanović: Ne bi me čudilo da im preinače kazne u uslovne

"Od ovakvog sudstva nismo ni očekivali veće kazne, jer smatramo da postoji snažan politički pritisak na pravosuđe i tužilaštvo'', izjavio je za N1 zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, povodom izricanja presude zbog napada na njega i još dve osobe 2018. godine u Kruševcu, pred održavanje tribine SzS. Pošto sada sledi i žalbeni postupak, Stefanović dodaje da ga ne bi čudilo da njihove kazne budu preinačene u uslovne.                                                                 

Podsetimo, ispred ulaza u Mesnu zajednicu "Rasadnik" u Kruševcu 23. novembra 2018. godine napadnut je lider Levice Srbije Borko Stefanović, trojica aktivista ovog pokreta od kojih je jedan maloletan i jedan policajac.

Iako je samo dan nakon napada na konferenciji za novinare Borko Stefanović ispričao da je udaren metalnim predmetom u potiljak, u optužnici, čije detalje je objavio Insajder, ne pominje se nijedan metalni predmet.

Sam Stefanović kao i Savez za Srbiju napad su okarakterisali kao pokušaj ubistva, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pre zvaničnog saopštenja policije izjavio da su napadači uhapšeni i da su Stefanović i još dva mladića zadobili lakše povrede.

Sva trojica napadača ranje su osuđivani za različita krivična dela, a u ovom slučaju tužilaštvo ih je teretilo za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu. 

Napad na Stefanovića i ostale bio je povod da se u decembru 2018. godine organizuje prvi protest protiv nasilja i to pod parolom “Stop krvavim košuljama" koji je zatim prerastao u proteste "Jedan od pet miliona".

Izvor: N1, Insajder