Napadnut prištinski novinar Visar Durići

Tri maskirane osobe napale su sinoć u Prištini novinara istraživačke emisije Insajderi Visara Durićija.

Visar Durići / Foto: Youtube printscreen

Durići je zadobio ozbiljne telesne povrede – polomljeno mu je više zuba. On je nakon napada hospitalizovan u UKCK u Prištini, prenela je Gazeta Express.

Slučaj je potvrdila i Kosovska policija, navodeći da su maskirane osobe napale novinara na ulazu u njegov stan.

„Policija je odmah po prijemu informacija izašla na lice mesta i na osnovu prvih informacija sumnja se da su tri maskirane osobe udarile žrtvu na ulazu u njegov stan, nanoseći telesne povrede. Žrtva je poslata na UKCK radi neophodnog medicinskog lečenja“, poručili su iz policije.

Napad na novinara Visira Durićija izazvao je mnogobrojne osude, kako ljudi iz javnog života, političara, tako i Udruženja novinara Kosova (AGK).

Iz ovog udruženja poručuju da su zabrinuti, te da je napad na Durićija ujedno napad na slobodu izražavanja.

Udruženje novinara Kosova pozvalo je pravosudne organe da što pre istraže motive napada i razjasne okolnosti slučaja „koji funamentalno nanosi štetu slobodi izražavanja i medijima“.

Poručili su da će o slučaju obavestiti sve unutrašnje i međunarodne aktere i istovremeno pozvali sve novinare da prijave pretnje i napade na njih.

„Svaki napad na novinare je napad na slobodu govora i demokratiju u zemlji“, zaključili su.

Takođe se oglasila i Misija Evropske unije na Kosovu. Izrazili su uznemirenost zbog napada na novinara Visara Durićija.

„Novinarima mora biti omogućeno da rade u slobodnom i sigurnom okruženju“, poručili su u objavi na tviteru i pozvali nadležne institucije da brzo istraže incident i privedu počinioce pravdi.

Visar Durići kratko se oglasio preko Facebooka, gde se zahvalio prijateljima na brizi, ali i poslao poruku onima “koji su napad naručili”.

“Zdravstevno sam stabilan i dobro. Što se tiče istrage o napadu koji su počinile tri osobe posle ponoći, to je  naravno u rukama policije i tužilaštva i dosad oni rade sve što je zakonski moguće. Oni koji su naručili ovaj napad, a u ovom trenutku još ne znam ko su, trebalo bi da znaju da nas ne plaše ni slomljen nos i poneki slomljen zub. Nakon što mi se stabilizuje zdravstveno stanje, vraćamo se tamo gde smo stali i sa Insajderijem i  sa InDoksom, kao da se ništa nije dogodilo”, naveo je Durići.

Ovo je treći napad na novinare portala Insajderi za pet godina koliko taj medij radi. Ovaj portal najčešće izveštava o kriminalu, korupciji i nezakonitostima na Kosovu, a pre Visara Durićija napadnuti su i  direktor Insajderija Parim Olluri i  glavni urednik Vehbi Kajtazi.

U avgustu 2017. godine fizički je napadnut i direktor Insajderija novinar Parim Olluri takođe ispred zgrade u kojoj živi, kada se sa verenicom vraćao kući. Iako su postojali snimci sa sigurnosnih kamera zgrade, ka oi pored toga što je policije objavila fotografije sa tih snimaka osumnjičeni za ovaj napad so danas nisu pronađeni.

Nepuna dva meseca nakon fizičkog napada na direktora Insiderija Parima Ollurija, napadnut je i glavni urednik tog potrala Vehbi Kajtazi, koji je u tom trenutku važio za jednog od najboljih novinara na Kosovu. Napad na njega dogodio se u oktobru 2017. godine, u kafiću u centru Prištine. Sam Kajtazi je identifikovao napadača Fitima Tačija koji je i priveden ali nije osuđen na zatvorsku kaznu. Sud je smatrao da je 4 uslovne osude dovoljno.

Nedelju dana pre napada, Kajtaziji je objavio seriju tekstova vezanih za trgovinu i lažnim radnim viza za Nemačku. Naveo je da tadašnji polasnik Inicijative za Kosovo Milaim Zeka stoji iza cele afere.

Zbog pretnji koje su dobijali novinari Insajderija ta redakcija je jedno vreme bila i pod 24-časovnom zaštitom policije.

Bezbednost novinara na Kosovu - i srpskih i albanskih - godinama je jedno od ključnih pitanja. Insajder je toj temi posvetio dokumentarni film “Iza naslova”, o nerešenim istragama napada na novinare i izazovima sa kojima se suočavaju u svom radu. U filmu o napadima govore i novinari Insajderija. 

Izvor: KoSSev