Nastavak protesta i diplomatskih diskusija o Trampovom priznanju Jerusalima

Zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim u nekoliko zemalja i danas su nastavljeni protesti, peti dan zaredom, a ne stišavaju se ni diplomatske diskusije, od Brisela do Ankare.

Palestinski demonstranti u Gazi pale Trampovu sliku zbog odluke o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah pozvao je na masovne demonstracije danas popodne u južnom predgrađu Bejruta, gde je uporište tog snažnog šiitskog ekstremističkog proiranskog pokreta, jednog od najvećih neprijatelja Izraela.

U Iranu su oni koji se zalažu za očuvanje vrednosti islamske revolucije takođe pozvali na proteste. Očekuju se protesti i na palestinskim teritorijama i Jerusalimu nakon četiri dana sukoba s izraelskim sngama bezbednosti u kojima su četvorica Palestinaca poginula, a na stotine ih je ranjeno.

Priznavši 6. decembra Jerusalim kao glavni grad Izraela Tramp je prekinuo decenijsku spoljnu politiku SAD što je izazvalo svakodnevne proteste u muslimanskom svetu i sukobe na palestinskim teritorijama, mada još ne tako masovne.

Desetine hiljada ljudi demonstriralo je u nedelju od Indonezije preko Turske do Maroka. U Bejrutu su bezbednosne snage vodenim topovima rasterale demonstrante ispred ambasade SAD, povredivši nekolicinu.

Jednostrano priznanje američkog predsednika izazvalo je gnev palestinskih lidera i skoro jednoglasnu osudu međunarodne zajednice koja je zabrinuta zbog posledica.

Najgora stvar koja se da može desiti je eskalacija napetosti i nasilja rekla je danas šefica diplomatije EU Federika Mogerini u Briselu na konferenciji za novinare s premijerom Izraela Benjaminon Netanjahuom pre njegovog sastanka s ministrima spoljnih poslova tog bloka zemalja.

Mogerini je ponovila stav Evrope o rešenju decenijskog sukoba po modelu dve države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael s Jerusalimom kao glavnim gradom obe zemlje.

Od osnivanja Izraela 1948. međunarodna zajednica se uzdržavala od priznanja Jerusalima kao glavnog izraelskog glavnog grada.

EU smatra da se o statusu tog grada mora pregovarati. Netanjahu, međutim, misli drugačije da bi EU trebalo da sledi Trampa i ističe ulogu Izraela u suprotstavljanju širenju terorističke organizacije Islamske države.

Trampova odluka izazvala je strah da je rešenju o dve države zadat fatalni udarac. Strahuje se od reagovanja u Jerusalimu koja se ne mogu kontrolisati, jer su u njemu sveta mesta Jevreja, hrišćana i muslimana.

Palestinci čine jednu trećinu od oko 880.000 sanovnika Jerusalima i većina ih živi u istočnom delu koji je Izrael osvojio u ratu 1967. i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Netanjahu je rekao da je Tramp jednostavno "stavio činjenice na sto" i da je "Jerusalim glavni grad Izraela, (što)niko to ne može poreći".

Premijer Izraela je ocenio da Trampova odluka ne sprečava mir, već ga omogućava priznanjem realnosti što je suština mira, kako je rekao.

Palestinski lideri misle suprotno i da je Tramp priznanjem Jerusalima pokazao da drži stranu Izraelu i unapred određuje ishod svakih mogućih pregovora.

To je diskreditovalo ulogu SAD kao posrednika, kažu oni. Palestinski lideri planiraju da istočni Jerusalim proglase glavnim gradom svoje buduće države i traže da ih međunarodna zajednica i arapski svet u tome podrže.

Izvor: Beta-AFP