Nastavak suđenja Jeličiću za seksualno uznemiravanje: Advokati zatražili veštačenje poruka poslatih Mariji Lukić

Suđenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja nastavljeno je u Osnovnom sudu u Kruševcu, javlja N1. On je, kako se navodi, ponovo negirao da je slao SMS poruke Mariji Lukić. Jeličić je rekao i da su sporni službeni telefon mogli da koriste čak i građani jer se često punio i u obližnjoj kafani.

Milutin Jeličić

Prvo suđenje nakon što je proces iz suda u Brusu prebačen u Kruševac je odloženo jer se Jeličićevi advokati nisu pojavili. Današnjim glavnim pretresom suđenje je praktično počelo ispočetka, ali su optuženi i oštećena samo dopunili svoje iskaze koje su dali pred sudom u Brusu, piše N1.

Marija Lukić dobitnica nagrade „Osvajanje slobode“ za 2019. godinu

Inače, Marija Lukić je ovogodišnja dobitnica nagrade „Osvajanje slobode“, koja će joj biti dodeljena u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Ova nagrada dodeljuje se žena koje se svojim delovanjem zalažu za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u društvu.

Dodeljuje je fond “Maja Maršićević Tasić“. Njega su osnovali su Majini prijatelji 2001. godine u želji da sačuvaju uspomenu na njenu borbu za osvajanje slobode.

N1 navodi i da se glavna polemika vodila oko SMS poruka koje su sa Jeličićevog telefona poslate Mariji Lukić. Jeličićevi branioci su izneli da su poruke zastarele, jer su od pre tri godine i zatražili su veštačenja. Branioci Jeličića su istakli i da je telefon sa kojeg su poruke poslate nestao i da o tome postoji prijava. Advokat Borivoje Borović je rekao da takva službena beleška ne postoji.

Milutin Jeličić je rekao u svom iskazu da je nestanak mobilnog telefona prijavio 2018. računovodstvu opštinske Uprave. 

„I pismeno i usmeno sam prijavio. Inače, te službene telefone su mogli da koriste sekretarice, šef kabineta, odbornici, ali i građani koji nemaju telefon ili im je bio potreban. Telefoni su se nalazili u kabinetu, stranci ili obližnjoj kafani gde su se punili. Nekada sam ih i ja nosio sa sobom. Marijin broj nisam ni imao sačuvan u telefonu“, rekao je Jeličić na suđenju.

„Nismo utvrdili šta radi službeni telefon u kafani i zašto ga mogu koristiti svi građani“

On nije odgovorio na pitanje zašto je u rešenju o otkazu Mariji Lukić bilo navedeno da se ona razrešava jer nije član SNS.

„Okrivljeni je samo zapošljavao ljude, i oni su svi bili pod njegovim uticajem. Nismo danas saznali zašto je Jeličić podneo ostavku kada je bio pritisnut činjenicom da je okrivljen za pomenuto delo. Nismo utvrdili šta radi službeni telefon u kafani i zašto ga mogu koristiti svi građani. Nikada nije pružio dokaz da je Marija sam sebi slala poruke jer i ne postoji“, rekao je advokat Marije Lukić Borivoje Borović.

Jeličić je naveo i da ga je Marija Lukić ucenjivala da pređe u stranku Vuka Jeremića, a da je za to tražila 10.000 evra.

Dobričanin tražila da Lukić da iskaz u prisustvu neuropsihijatra

Zora Dobričanin, branilac Milutina Jeličića zatražila je danas da Marija Lukić daje iskaz u prisustvu neuropsihijatra.

Marija Lukić je rekla da se i dalje oseća ugroženo jer je dobijala pretnje.

"Slagao je u policiji u Kruševcu da nije osuđivan. Priznao je da sam bila tehnički sekretar u stranci od 2015, do 2018. godine čiji je predsednik bio Jeličić i on mi je bio nadređeni. Nikada ga nisam ucenjivala. Tada sam bila član SNS, a nisam bila član stranke Vuk Jeremića jer ona tada nije ni postojala. Što se tiče službenog telefona, nisam primala poruke drugih odbornika niti su mi ih oni slali. Posedujem telefone u kojem su sve poruke", rekla je ona na sudu.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. novembar, kada će biti saslušani svedoci. 

Skupština opštine Brus je u junu ove godine vratila mandat Jeličiću, što znači da bi on ponovo mogao da se kandiduje za predsednika opštine ili neku drugu funkciju.

Jeličić je 1. marta izjavio da podnosi ostavku na funkciju predsednika Opštine, ali je ona dostavljena lokalnom parlamentu tek 14. marta. Odbornici su njegovu ostavku konstatovali 2. aprila.

Inače, kao razlog za podnošenje ostavke, Milutin Jeličić je u pismu dostavljenom Tanjugu 1. marta naveo da s te funkcije odlazi jer se “slučaj zbog kojeg mu se sudi koristi za direktan napad na predsednika Aleksandra Vučića i za urušavanje SNS”.

Vučić je, s druge strane, izjavio da dela koja se pripisuju Jeličiću nije počinio u vreme SNS-a, već, kako je naveo, u vreme kada je bio "dosovac".

Protiv Jeličića se vodi i postupak po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu.

Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Izvor: N1, Insajder