Nastavlja se ispitivanje Oksfordove vakcine protiv koronavirusa nakon smrti volontera

Ispitivanje vakcine protiv kovida-19, koju su razvili AstraZeneca i Univerzitet Oksford, nastaviće se nakon pregleda smrti dobrovoljca u Brazilu, prenosi Bi-Bi-Si.

Vakcina, ilustracija / Foto: John Cairns, University of Oxford via AP

Brazilske zdravstvene vlasti nisu dale detalje o smrti, pozivajući se na protokole poverljivosti. Univerzitet Okford rekao je da "pažljiva procena" nije otkrila nikakve sigurnosne probleme.

Bi-Bi-Si prenosi da dobrovoljac nije primio vakcinu.

Oni dodaju da oko polovine dobrovoljaca u ispitivanju dobija stvarnu vakcinu Univerziteta Okford protiv kovida-19. Drugoj grupi se daje postojeća licencirana vakcina protiv meningitisa.

Ni učesnici ni njihove porodice ne znaju koju vakcinu daju. Ovo omogućava istraživačima da uporede rezultate za dve grupe kako bi izmerili da li je vakcina efikasna.

AstraZeneca je u izjavi navela da ne može da komentariše pojedinačne slučajeve, ali "može da potvrdi da su ispoštovani svi potrebni procesi pregleda".

"Svi značajni medicinski događaji pažljivo procenjuju istražni sud, nezavisni odbor za nadzor bezbednosti i regulatorna tela. Ove procene nisu dovele do zabrinutosti zbog nastavka tekuće studije", navodi se u izveštaju.

Velike su nade da bi upravo ova vakcina mogla biti jedna od prvih koja će izaći na tržište. Prošlo je uspešno testiranje faze 1 i 2, dok se testiranje faze 3 sprovodi na učesnicima u zemljama uključujući UK, Brazil i Indiju.

Ispitivanja oksfordske vakcine zaustavljena su prošlog meseca nakon prijavljenog neželjenog efekta na pacijenta u Velikoj Britaniji, ali su nastavljena danima kasnije kada se smatralo sigurnim da se nastavi.

Brazilska zdravstvena služba Anvisa rekla je da je obaveštena o smrti brazilskog dobrovoljca 19. oktobra.

U izjavi sa Univerziteta Okford je rečeno: "Svi značajni medicinski incidenti, bez obzira da li su učesnici u kontrolnoj grupi ili grupi vakcina protiv kovid-19, nezavisno se pregledaju."

"Nezavisna revizija, pored brazilskog regulatora, preporučili su da se istraživanje nastavi", navodi se u saopštenju.

Brazil planira da kupi vakcinu ako bude odobrena.

Brazil je imao skoro 5,3 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa - treći najviši broj na svetu nakon SAD-a i Indije - i po stepenu smrtnih slučajeva je drugi nakon SAD-a, sa skoro 155.000 registrovanih do sada, prema podacima prikupljenim sa Univerziteta Džons Hopkins.

Izvor: Bi-Bi-Si