Nastavljeni neredi u SAD, policijski čas u 25 gradova, jedna osoba poginula

Neredi, obračuni policije sa demonstrantima, paljenje imovine i policijskih automobila nastavili su se tokom noći širom Sjedinjenih Američkih Država, a u Mineapolisu je pognula jedna osoba. Protesti koji su počeli u Mineapolisu traju već pet noći, nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda koji je preminuo  u ponedeljak pošto su ga policajci vezali lisicama, dok mu je beli policajac kolenom stiskao vrat.

Protesti u Mineapolisu Foto: AP Photo/John Minchillo/Betaphoto

U Njujorku su nakon sukoba policajci hapsili izgrednike i raščistili ulice. Zabeležen je video snimak koji prikazuje dva vozila njujorške policije koja su uletela u grupu demonstranata koji su gurali uličnu barikadu i gađali jedno od vozila. Nekoliko ljudi je oboreno na zemlju, ali nije jasno da li je neko od okupljenih povređen.

Gradonačelnik Njujorka, Bil de Blazio, rekao je da ga je vrlo uznemirio taj incident i da mu je žao što su policajci to učinili.

“Gledam proteste godinama, ali oni ovde prete policajcima i žele da ih povrede. To se nije dogodilo u istoriji ovog grada. Policajci su bili u takvoj situaciji da su ih napali i oni su morali da pobegnu. Razumem ih, našli su se u nemogućoj situaciji” , rekao je Bil de Blazio i dodao da neće objaviti policijski čas.

Tokom noći bilo je nereda u 16 američkih saveznih država, a u 25 gradova uveden je policijski čas. Posebne mere na snazi su, između ostalih, u Los Anđelesu, Denveru, Majamiju, Atlanti, Mineapolisu, Sinsinatiju, Filadelfiji, Sijetlu…

Do  sukoba policije i demonstranata došlo je noćas u Los Anđelesu, Čikagu, Pitsburgu i Klivlendu, Indijanapolisu. Više policijskih vozila je zapaljeno ili uništeno, a povređeno je i nekoliko učesnika protesta, koje su policajci prebili pendrecima.

Si-En-En tvrdi da su tokom protesta u Indijanapolisu vatrenim oružjem ranjene su tri osobe, od kojih je jedna preminula. Među povređenima je, kako je naveo načelnik policije Rendal Tejlor, i jedan policajac.

Guverner Minesote Tim Volc naredio je najobimniju mobilizaciju Nacionalne garde u istoriji. Istovremeno, Pentagon sprema posebne snage za pomoć u uspostavljanju reda u državi u kojoj već četiri dana traju neredi zbog ubistva Džordža Flojda. Policajac Derek Šovin je uhapšen i tereti se za ubistvo bez predumišljaja.

U gradu Tampa na Floridi uhapšeno je više demonstranata zbog pljačke, vandalizma i bacanja kamenica i ispaljivanja vatrometa ka policajcima.

Među povređenima i novinari

Pripadnici policije su ispaljivali gumene metke na učesnike protesta sa udaljenosti manje od metra. Jedan od najbrutalnijih okršaja bio je u Mineapolisu, odakle su protesti i krenuli, a žrtva je bila poznata američka fotoreporterka Linda Tirado. Ona je ostala bez jednog oka tokom protesta u Mineapolisu, pošto ju je policija pogodila gumenim metkom.

I dvočlana novinarska ekipa Rojtersa povređena je u tom gradu pošto su policajci ispalili gumene metke u njihovom pravcu.

Kamerman Hulio Cezar Čavez rekao je da je policajac koga je snimao ciljao direktno u njega.

Loše je prošla i televizijska ekipa u Luivilu, gde je policajac u punoj opremi za razbijanje nereda sinoć tokom protesta ispalio patron suzavca u televizijsku ekipu koja je prenosila dešavanja.