Nastavljeni pregovori na tehničkom nivou između Beograda i Prištine, tema ekonomska saradnja i raseljena lica

Razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nastavljeni su danas u Briselu, a na dnevnom redu su ekonomska saradnja i pitanje raseljenih lica. Razgovori na ekspertskom nivou počeli su prošle nedelje, a delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za KiM Marko Đuruć.

Marko Đurić sa Miroslavom Lajčakom i Skender Hiseni sa Miroslavom Lajčakom

Na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je iznenađen izjavom kosovskog premijera Avdulaha Hotija da se u Briselu piše završni sporazum i rekao da srpska strana o tome ništa ne zna.

On je istakao da to niko nije demantovao u Briselu i da Srbija jedino želi da pregovara o ekonomskoj saradnji, rešavanju pitanja nestalih i povratku raseljenih, kao i o neispunjavanju dogovora iz aprila 2013. godine, koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština.

Dodao je i da su, kad je u pitanju Kosovo, pred Srbijom su teški dani, ali i da smo spremni za kompromis.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas za televiziju Hepi da u Briselu neće biti govora o nekom političkom sporazumu, ni statusu Kosovada i da će tek u septembru biti sastanak na najvišem nivou.

Pozivajući se na diplomatske izvore, pojedini mediji su pisali da srpskoj delegaciji na sastanku danas biti isporučen ultimatum  - nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva da Srbija faktički prizna Kosovo.

Dačić je ponovio da je sama najava da se sprema neki papir bila iznenađujuća. "Ako se to zaista desi onda se postavlja pitanje čemu to služi osim da se ostavi vremena za pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da on to prihvati", dodao je.

Pisanja medija demantovao je juče i portparol Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano.

"Naše pravilo je da ne komentarišemo medijske spekulacije. Ali, u ovom konkretnom slučaju bih želeo eksplicitno da odbacim spekulacije u vezi sa sutrašnjim sastankom eksperata i temama tog sastanka. Nakon što je dijalog obnovljen na najvišem nivou, nastavlja se serijom sastanaka na ekspertskom nivou, što je deo tekućeg procesa. Sutrašnja agenda će uključiti pitanja raseljenih i ekonomske saradnje", naveo je Stano u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

Prvi sastanak specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka sa ekspertima u okviru političkog dijaloga Srbije i Kosova - Marka Đurića kao predstavnika Srbije i Skendera Hisenija, kosovskog koordinatora za dijalog u Briselu održan je 23. jula.

Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić je, u okviru razgovora sa predstavnicima EU u Briselu, podsetio na "21. godišnjicu stradanja srpskih žetalaca u selu Staro Gracko, kod Lipljana".

U saopštenju Kancelarije se navodi da je Đurić zahtevao od EU da uloži napore kako bi ovaj i drugi zločini počinjeni nad civilima bili rasvetljeni, a počinioci i nalogodavci krivično procesuirani.

Skender Hiseni je posle sastanka izjavio da je reč o krajnje političkom procesu, odnosno o finalnoj fazi pregovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji će voditi ka postizanju legalno-obavezujućeg sporazuma.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da se neće dozvoliti da se proces dijaloga sa Srbijom spušta na tehnički nivo.

Lajčak je ocenio da su razgovori dve strane na nivou eksperata bili „produktivni i konstruktivni“ i da očekuje novu rundu uskoro.

Izvor: Insajder