Nastavljeno suđenje rukovodiocima vojne fabrike: Otac poginulog radnika optužio direktora Namenske da mu je vređao kćerku

Nastavak suđenja direktoru i dvojici rukovodilaca za tragediju u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ u Lučanima u kojoj su 2017. poginula dvojica radnika, obeležio je verbalni sukob između oca stradalog Milomira Milivojevića i direktora Radoša Milovanovića. Povod je to što je, kako tvrdi otac stradalog, Milovanović pre početka suđenja vređao njegovu ćerku.

Milan Blagojević Namenska

„Vređao si mi dete. Meni koji sam sina već sahranio i koji je satrulio pod zemljom. Sram te bilo", govorio je Milivojević u holu sudnice u Ivanjici, u pauzi nastavka suđenja, prenosi N1.

Pre verbalne rasprave u hodniku, o navodnom vređanju sestre poginulog raspravljalo se i u sudnici. Otac poginulog Milovan Milivojević obratio se sudiji.

„Sudija, molim Vas. Došao sam ovde s teškom mukom. Jedno dete sam sahranio. Dokle da mi ova seda glava tera u materinu živo dete. Prošli put je on Vama pisao dopis da smo mi njega vređali, a nismo, nego je on nas”, rekao je uplakani Milivojević, a prenosi Nova.rs.

Direktor Namenske je negirao da je išta rekao, tvrdeći da on ni ne zna ko je Milivojevićeva ćerka.

„Ne mogu da dozvolim da svako skače na mene. Ja i ne poznajem njegovu ćerku. Nisam izustio reč", rekao je Milovanović, koji je na prethodnom glavnom pretresu optužio porodicu poginulog da je njemu dobacivala i vređala ga, što su oni negirali.

Advokat direktora fabrike Dragan Palibrk rekao je da je današnjim incidentom granica strpljenja smanjena i da ubuduće neće dozvoliti da porodica oštećenog priđe njegovom klijentu.

„Sprečićemo da Milovanoviću ubuduće bilo ko od Milivojevića priđe. Makar i da policija bude prisutna na narednim suđenjima", poručio je Palibrk.

U eksploziji u fabrici „Milan Blagojević-Namenska“ poginuli su radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Dve godine nakon tragedije podignuta je optužnica protiv trojice rukovodilaca u fabrici. Prvooptuženi je višedecenijski direktor preduzeća Radoš Milovanović, drugooptuženi je rukovodilac pogona raketnih goriva Vladimir Lončarević, a trećeoptuženi tadašnji rukovodilac zaštite na radu Tomo Stojić.

Suđenje je počelo u oktobru prošle godine kada su se zaposleni i sindikalci fabrike „Milan Blagojević-Namenska“, navodno spontano, okupili ispred suda u Ivanjici kako bi pružili podršku direktoru Milovanoviću. Tada su neki od njih vređali porodicu poginulog kolege Milomira Milivojevića.

Nakon što su na prethodnim pretresima, svoju odbranu iznela dvojica optuženih, Radoš Milovanović direktor fabrike Namenska u Lučanima i rukovodilac pogona raketnih goriva Vladimir Lončarević, odbranu je nastavio i trećeoptuženi Toma Stojić, inženjer zaštite od požara. On je Namensku u Lučanima, dobrovoljno napustio šest meseci nakon tragedije, a u sudnici je rekao je da on nije bio zadužen za kontrolu baruta i njegovu proizvodnju.

„Moj posao je bio vezan za bezbednost na radu, a čuvanje barutnih otpadaka nije bila moja obaveza", rekao je Stojić.

Odbrana je tražila da se zbog otežanih uslova u kojima se suđenje odvija, nakon saslušanja Stojića, pretres prekine. Jer, prema njihovom obrazlaganju, zbog koncentracije dokaza, ali i zbog pojedinih koji spadaju u rizične grupe, bilo bi dobro da se skraćeno radi.

Na takav predlog reagovao je otac poginulog, Milovan Milivojević, navodeći da je i on rizična grupa, ali da je posle dve godine koliko je bilo potrebno da podigne optužnica, u interesu da se slučaj što pre okonča.

„Nek umrem ovde. I sin mi je mrtav. Ne želimo odlaganja", rekao je Milivojević predsedavajućem sudiji.

„Javnost nije isključena, ali broj mesta ograničen“

Predsednica suda u Ivanjici Snežana Bjelogrlić je pre održavanja glavnog pretresa obavestila je zainteresovane da javnost neće biti isključena tokom glavnog pretresa, ali da će biti ograničen broj prisutnih u sudnici. Takva odluka obrazložena je merama tog suda koje su proistekle iz Zaključka Visokog saveta sudstva a kojim se, nakon ukidanja vanrednog stanja, uvode pravila ponašanja radi zaštite zdravlja sudija, zaposlenih i stranaka u postupku.

Prestres je zakazan u najvećoj sudnici tog suda, a zbog primene pravila o fizičkoj distanci od dva metra, bilo je ukupno 19 mesta. Kako je rekla sudija, u postupku učestvuje 18 lica (tri okrivljena, šest oštećenih, šest advokata, tužilac, sudija i zapisničar) čije prisustvo je neophodno.

„Predsednik veća će, neposredno pred održavanje glavnog pretresa, nakon što bude utvrđeno koliko je lica čije je prisustvo obavezno na glavnom pretresu pristupilo u sud, odrediti da li i koliko još zainteresovanih lica da prate tok suđenja može prisustvovati glavnom pretresu“, navela je predsednica suda u dopisu zainteresovanima za praćenje tog postupka.

Podsetimo, sredinom jula 2017. u fabrici Milan Blagojević – Namenska ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, izbila je eksplozija nakon koje poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Do eksplozije i požara došlo je prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta.

Uprkos brojnim objavljenim informacijama koji govore u prilog tome da su prekršene procedure zaštite bezbednosti, kao i da sam objekat E-03 ispred koje se desila nesreća, a koji je bio u funkciji, nije imao upotrebnu dozvolu, slučaj je čak skoro dve godine bio u predistražnoj fazi.

Pomak u ovom slučaju međutim napravljen je svega desetak dana nakon sastanka oca poginulog mladića s predsednikom Aleksandrom Vučićem. Naime, prilikom posete predsednika Vučića Lučanima, otac poginulog radnika Milovan Milivojević obratio se za pomoć.

Tom prilikom Vučić je pristao na sastanak sa Milivojevićem, ali je s namerom ili ne, odgovornost nadležnih relativizovao konstatacijom da radnici u fabrici municije Milan Blagojević ne rade na „manekenskoj pisti“.

Do sastanka sa Vučićem došlo je početkom juna, a pravni zastupnik porodice Vladimir Todorić tada je za Insajder izjavio da je sastanak bio čudan, jer predsednik nema ovlašćenja da bilo šta uradi, ali i koristan jer su konačno razjašnjene neke kontradiktorne ili netačne informacije koje su dolazile do predsednika Vučića.

Dve nedelje kasnije, Tužilaštvo u Čačku podiglo je optužnicu.

Izvor: N1, Insajder