Nastavljeno suđenje Šariću za pranje para izvođenjem novih dokaza, stari samo pročitani

Suđenje protiv Darka Šarića i još sedamnaest osoba koji se terete da su oprali više od 22 miliona evra nastavljeno je izvođenjem novih dokaza, dok su već izvedeni dokazi na današnjem ročištu samo pročitani, navodi Viši sud u saopštenju. Naredni glavni pretres u ovom sudskom postupku predviđen je za 12,13. i 14. mart.

Darko Šarić

„Nakon uvodnih izlaganja i iznošenja odbrane od strane šesnaest optužnih, tužilaštvo, optuženi i branioci su se saglasili da dokazni postupak, usled promene člana veća, ne otpočne iznova, već su izvedeni dokazi pročitani i dokazni postupak nastavljen tamo gde je i zastao pred prethodnim sastavom sudskog veća“ , kaže Viši sud.

Dodaju i da se Sudsko veće, rukovodeći se pre svega interesima stranaka u postupku i sprečavajući odugovlačenje postupka, izvršilo uvid u sve zapisnike o ispitivanju oko dvesta svedoka i u sve pisane dokaze, nakon čega je nastavilo sa izvođenjem novih dokaza.

„Na isti način, predsednik veća je postupio i 2012. i 2016.godine, kada je, takođe, došlo do izmene člana sudskog veća“ , podseća Sud.

Podsetimo, do promene u sudskom veću i u ovom postupku protiv Šarića došlo je nakon što je jedan od članova veća sudija Aleksandar Trešnjev, godišnjim rasporedom predsednika suda Aleksandra Stepanovića, vraćen iz specijalnog u redovno krivično odeljenje Višeg suda.

Tužilaštvo Šarića i ostale tereti da su oprali više od 22 miliona evra u Srbiji stečenih prodajom kokaina.

Prema navodima optužnica koje prenose mediji, novac od prodaje kokaina preko of šor kompanija prebacivan je u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća, a deo u gotovini uložen je u novosadsku Metals banku.

Novac od droge korišćen je, kako smatra tužilaštvo a prenose mediji, i za izdavanje bankarskih garancija koje su upotrebljene u privatizaciji društvenih preduzeća.

Novac je ulagan u Mladi borac iz Sente, novosadski Putnik, Mitrosrem iz Sremske Mitrovice i Palić iz Subotice.

Za krivično delo za koje se terete optuženi zaprećena je zatvorska kazna od dve do 12 godina.

Ove navode Šarić, i ostali optuženi su više puta neigrali, a Šarić je iznoseći svoju odbranu naveo da je ostalim optuženima pozajmljivao novac.

Na konstataciju zamenika tužioca Saše Ivanića da o tim pozajmicama ne postoje ugovori, Šarić je rekao: „ Tada sam pravio greške, a uostalom, sa svojim parama mogu da radim šta hoću“.

Podsetimo, Darko Šarić se nakon četiri i po godine bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, posle čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

On je, osim optužnice za pranje para, optužen i da je organizovao grupu odgovornu za šverc 5,7 tona kokaina.

Kako je otkrio Insajder nedavno,  već mesecima se priprema „teren“ za puštanje Darka Šarića u kućni pritvor.

Izvor: Insajder