Nastavljeno suđenje za paljenje kuće novinara: Okrivljeni ponovo menjali iskaze

Okrivljeni Vladimir Mihailović i Igor Novaković izneli su odbrane, a oštećeni Milan Jovanović je izneo svoje svedočenje tokom današnjeg nastavka suđenja Dragoljubu Simonoviću i ostalima za paljenje Jovanovićeve kuće.

Milan Jovanović Foto: Srđan Ilić

Igor Novaković je, iznoseći svoju odbranu, naveo da je bio prisiljen da u svom prethodnom iskazu kaže pojedine neistine.

On je objasnio da je policajac Vladimir Mihailović od njega trebalo da kupi plac i da su se tako poznavali, a da mu okrivljeni Aleksandar Marinković, koji se sumnjiči za izvršenje dela, od ranije duguje novac.

„Mihailović mi je jednom prilikom rekao da ima problem sa barabom i bitangom i da bi trebalo da mu se ošteti auto. Pošto mi je Marinković dugovao novac, kad sam ga sreo palo mi je na pamet da može on to da uradi“, izjavio je Novaković.

On je dodao da „nikad nije pomenuo da nešto treba zapaliti ili spaliti“. 

„Okrivljeni polako počinju da zaboravljaju“

Ana Matić Alimpijević, advokatica novinara Milana Jovanovića, ocenila je da se danas nastavila serija menjanja iskaza okrivljenih sa ciljem izbegavanja krivične odgovornosti.

„Okrivljeni polako počinju da zaboravljaju. Stiče se utisak da žele da se sva odgovornost prebaci na Aleksandra Marinkovića, koji je sudu nedostupan“, smatra Matić Alimpijević.

„Ono što sam priznao pred zamenikom javnog tužioca, a što nije tačno, jeste da je Vladimir Mihailović rekao da se Jovanoviću zapali auto, da mi je za to dao novac, a da sam ja deo novca uzeo za sebe i ostatak dao Marinkoviću“, rekao je Novaković.

Okrivljeni Igor Novaković je naveo da Milana Jovanovića „ne poznaje, ne zna čime se bavi i nikada ga nije video do sada“ i negirao da je nalogodavac i izvršilac dela.

Novaković je odbio da odgovara na pitanja tužioca, ali je odgovarao na pitanja advokata oštećenih i Milana Jovanovića, dok je Mihailović odbio da odgovara na sva pitanja.

Mihailović je naveo da je na njega prethodno u policiji vršen pritisak da optuži Simonovića. Kako je rekao, nije znao da će biti zapaljena Jovanovićeva kuća, već je plan bio da mu se ošteti automobil „lupanjem stakla u vidu opomene“.

Oštećeni novinar Milan Jovanović, koji je danas ispitivan u svojstvu svedoka, je naveo da su okrivljeni izneli „dosta laži i neistina“. On je dodao da mu je polovinom prošle godine nepoznato lice nudilo novac da, kako je naveo, slučaj protiv Simonovića „ode pod tepih“. Kako je primetio, pojedini svedoci u ovom slučaju su „rođaci i prijatelji Dragoljuba Simonovića“.

Simonović će svoje primedbe na iznete iskaze podneti sudiji u pisanoj formi.

Zbog čestog pominjanja nalaza veštaka i procena štete prouzrokovane požarom, sudija je najavio da će o tome biti reči na narednom ročištu na koje će biti pozvana sva tri veštaka.

Naredno ročište zakazano je za 30. mart u 9 časova u Palati pravde.

Podsetimo, glavni pretres prethodno je odložen 21. januara nakon što su okrivljeni Vladimir Mihailović i Igor Novaković, na savet branilaca, odbili da iznesu odbranu i odgovaraju na pitanja bez tonskog snimanja pretresa koje u sudnici Palati pravde nije bilo omogućeno.

Tada se i bivši predsednik opštine Grocka i okrivljeni Dragoljub Simonovića obratio sudu kako bi „demantovao navode pojedinih medija“ nakon prošlog ročišta na kome je bio saslušan. Simonović je tada rekao da posle ovog procesa, „tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac”.

Tužilac u ovom predmetu Predrag Milovanović rekao je da ne smatra da je bilo neprimereno da izađe u medije i da nije komentarisao slučaj, ali da ubuduće neće davati nikakve izjave.

Na ročištu koje se održalo polovinom decembra prošle godine, okrivljeni Dragoljub Simonović je izneo niz uvreda na račun novinara Jovanovića i tužioca.

Nakon što se ponovo nije pojavio na sudu, a njegov branilac rekao da ne može danima da ga pronađe, sudija je tada raspisao poternicu za Aleksandrom Marinkovićem, koji je optužen da je bacio Molotovljev koktel na kuću novinara Milana Jovanovića.

Vladimir Mihailović, koji je optužen da je po nalogu Simonovića podstrekivao da se organizuje paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, tok prilikom je  iznoseći svoju odbranu, potpuno promenio raniji iskaz i rekao da je „rešio da otkrije pravu istinu”.

Tužilac traži osam godina zbog paljenja kuće

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića da je podstrekivao ostale optužene da zapale imovinu Milana Jovanovića, a na teret mu se stavlja krivično delo „teško delo protiv opšte sigurnosti”. Za Simonovića tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, Mihailoviću i Novakoviću, kao saučesnicima pet godina, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Polovinom septembra, kada je održano suđenje, Dragoljub Simonović, koji je optužen da je naložio paljenje kuće Jovanovića u Vrčinu, na pitanje sudije da li se oseća krivim po tačkama optužnice, odgovorio je: „Apsolutno ne, u celosti“.

Optuženi za organizaciju i paljenje kuće - Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković -  rekli su da priznaju krivicu „u jednom određenom delu“ i da, kao ni Simonović, ne priznaju zahtev za naknadu štete. 

Pevačica Bojana Cvetković Šijacki, koja je pomagala tokom paljenja kuće novinara, zaključila je sporazum o priznanju krivičnog dela kao pomagač u podmetanju požara, na osnovu kog je osuđena na šest meseci kućnog pritvora, uz nošenje elektronske „nanogice“ i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Simonović je uhapšen tek 25. januara, zbog sumnje da je naložio paljenje kuće Jovanoviću. Pušten je na slobodu 7. marta, posle 40 dana provedenih u pritvoru.

Drugo osnovno tužilaštvo je uložilo žalbu na tu odluku Suda, ali je ona odbijena.

Simonović je bio predsednik Opštine Grocka do kraja marta, kada je podneo ostavku. On je u pisanoj izjavi naveo je da se povlači iz politike jer ne želi da se njegovo ime „besprizorno i svakodnevno koristi zarad političkih obračuna sa Srpskom naprednom strankom”.

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra prošle godine, nakon što su na garažu koja se nalazi u dvorištu nepoznati napadači s kapuljačama na glavi bacili dva molotovljeva koktela. 

U požaru je osim kuće od 200 kvadrata i garaže izgoreo i automobil. Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor.

Izvor: Insajder