NATO: Kosovskoj policiji ne treba odobrenje za kretanje celim Kosovom

"Briselski sporazum iz 2013, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage Kosova i kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova", saopštili su danas izvori u sedištu NATO-a u Briselu.

Kosovska policija

Zvaničnici NATO-a time su odgovorili na pitanje agencije Beta da li su vlasti u Prištini morale prethodno da traže saglasnost Kfora za slanje na sever Kosova specijalnih snaga kosovske policije ROSU, čiji je cilj bio da zaustave voz koji išao iz centralne Srbije ka Kosovskoj Mitrovici.

Zvaničnici i NATO-a i Srbije su u više navrata stavili do znanja da su vlasti u Prištini obavezne da za nameru da upute bezbednosne snage Kosova na sever Kosova zatraže odobrenje komandanta Kfora koji odlučuje hoće li ili ne za to dati saglasnost.

Komanda Kfora u Prištini je prethodno saopštila da nije bila obaveštena o upućivanju ROSU na sever Kosova 14. januara i navela da "u skladu s trenutnim ugovorima i mandatom KFOR-a (koji proizlazi iz Rezolucije UN 1244 iz 1999) institucije Kosova nisu u obavezi da obaveštavaju KFOR o razmeštanju ROSU na severu Kosova".

Povodom navoda u pojedinim srpskim medijima da je NATO pisanim jemstvom, priloženim Briselskom sporazumu 2013, predočio da policijske i bezbednosne oružane snage Kosova moraju dobiti odobrenje NATO-a i lokalne srpske zajednice da bi intervenisale na severu Kosova, zvaničnici NATO-a su u izjavi Beti objasnili da "sporazum iz 2013. na koji se poziva Srbija ne obuhvata policijske snage".

"Institucije Kosova nemaju obavezu da od Kfora traže odobrenje da bi raspoređivale policijske snage širom Kosova", naveli su ti izvori.

Komandant Kfora, italijanski general-major Đovani Fungo, izjavio je da su mirovne snage predvođene NATO-om jedina vojna snaga ovlašćena da deluje na Kosovu.

On je za Koha ditore komentarišući izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će poslati vojsku na Kosovo u slučaju da budu ubijani Srbi rekao da je vojska pod njegovom komandom jedina koja može da deluje na Kosovu i da je to utvrđeno Kumanovskim sporazumom NATO-a i Srbije u junu 1999.

Komandant Kfora je rekao da su snage kojima on komanduje bile u stanju pripravnosti u subotu, 14. januara, u vreme napetosti na severu i delovanja institucija Kosova da onemoguće ulazak voza na Kosovo.

U takvim situacijama, on je pojasnio, Kfor se uključuje ako tako nešto zatreba i bude zatraženo, ali kao treći stepen aktiviranja, posle Policije Kosova i Euleksa.

On je ocenio da su događaji oko voza i podizanja napetosti o tome bili zabrinjavajući, ali je podvukao da problemi treba da budu rešeni dijalogom i uzdržavanjem.

Predsednik Srbije Tomislav NIkolić je prethodno poručio da snage ROSU nisu smele da budu na severu Kosova na osnovu dogovora da Srbija neće slati 1.000 vojnika koji bi na severu trebalo da čuvaju kulturnu baštinu, a da za uzvrat jedinice ROSU neće ići na sever Pokrajine.

 Izvor: Beta, Insajder