NATO zatražio od Rusije da poštuje obaveze sporazuma „Otvoreno neba“

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je večeras Rusiju da poštuje obaveze i saradjuje u nadgledanju svojih vojnih aktivnosti u cilju spasavanja međunarodnog sporazuma "Otvoreno neba" (Treaty of Open Skies) iz kojeg SAD prete da će se povući.

NATO

"Povratak Rusije poštovanju sporazuma predstavlja najbolji način očuvanja prednosti tog dogovora", rekao je Stoltenberg posle hitnog video sastanka ambasadora zemalja članica NATO-a.

Stoltenberg tokom sastanka nije pomenuo deklaraciju koju je danas potpisalo deset evropskih zemalja. Te zemlje izražavaju žaljenje i zabrinutost zbog američke najave o povlačenju iz sporazuma.

Američko povlačenje iz sporazuma bi trebalo da stupi na snagu za šest meseci, ali je Vašington saopštio da je spreman da ponovo razmotri odluku ako Rusija u potpunosti poštuje dogovor.

"Čvrsto smo opredeljeni očuvanju kontrole naoružanja, razoružanja i efikasnog neširenja oružja na medjunarodnom nivou", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, Rusija već nekoliko godina uvodi ograničenja nadletanja, što nije u skladu sa sporazumom. Ograničenja se posebno odnose na nadletanje Kalinjingrada i područja u blizini granice sa Gruzijom.

"Ruska selektivna primena obaveza sporazuma dovela je do podrivanja tog važnog dogovora o bezbednosti i stabilnosti evrnoatlantskog regiona", dodao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO ostaje otvoren za dijalog u okviru Saveta NATO-Rusija.

Moskva optužuje Vašington da seje razdor

Ruske vlasti danas su optužile SAD da seju razdor među saveznicima nakon što su najavile da će se povući iz međunarodnog sporazuma "Otvoreno nebo" (Treaty of Open Skies) koji omogućava uzajamnu proveru vojnih aktivnosti.

"SAD seju razdor i nesigurnost medju sopstvenim saveznicima donošenjem takvih odluka. Ta zemlja ignoriše stav mnogih članica NATO-a i drugih zemalja potpisnica sporazuma", rekao je pomoćnik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

Ruski zvaničnik je ocenio da su uslovi koji nameću SAD "neosnovani", "apsolutno i kategorično neprihvatljivi" i nemaju nikakvog smisla.

"Spremni smo da nastavimo dijalog i pronadjemo dogovor, ali nećemo da pristanemo na ono što je formulisao Vašington", dodao je Rjabkov.

Drugi zvaničnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Gruško izjavio je ranije danas da će Rusija nastaviti da poštuje sporazum bez obzira na američku odluku.

Podsetimo, SAD su juče obavestile druge vlade - partnere da se povlače iz međunarodnog sporazuma "Otvorena neba" (Open Skies Teraty) koji predviđa dopuštanje izviđačkih letova nenaoružanih letelica iznad teritorije zemalja-potpisnica i to zbog toga što sporazum krši Rusija.

Ovakvu odluku SAD-a osudila je Rusija ocenivši to kao "udarac" bezbednosti Evrope.

Izvor: Beta