Navaljni se oporavlja od trovanja, objavio fotografiju na društvenoj mreži

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni objavio je danas preko Instagrama poruku i svoju sliku navodeći da je mogao da diše bez respiratora ceo jedan dan, u prvom oglašavanju preko te mreže od trovanja krajem avgusta.

Aleksej Navaljni / Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

„Skoro ništa još ne umem da radim ali juče (ponedeljak) mogao sam da dišem ceo jedan dan“, napisao je Navaljni na svom Instagram profilu, objavljujući uz poruku svoju sliku kako sedi na bolničkom krevetu u društvu svoje supruge.

Nemačka bolnica Šarite gde se leči juče je saopštila da mu se zdravstveno stanje poboljšava, da povremeno može da ustaje iz kreveta i da bi mogao da bude potpuno isključen sa aparata za veštačko disanje.

Njujork tajms je objavio da je jedan viši nemački bezbednosni zvaničnik rekao da se Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji se oporavlja u berlinskoj bolnici od trovanja nervnim agensom novičokom, razgovarao sa nemačkim tužiocem o napadu na njega, rekavši da planira da se vrati u Rusiju čim se oporavi.

Navaljni koji je obelodanio korupciju u vrhu Rusije, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnici u Omsku pošto mu je naglo pozlilo. On je dva dana kasnije prenet u Nemačku gde su lekari zaključili da je otrovan nervnim agensom novičok, koji potiče iz sovjetske ere.

Ruske vlasti su u nekoliko navrata demantovale umešanost u taj slučaj.

Moskva tvrdi da nema uskladišten novičok

Šef ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao je danas da Moskva nema uskladišten novičok.

„Skladiša novičoka su uništena u skladu sa protokolom i propisima Organizacije za zabranu hemijskog oružja“, izjavio je Nariškin, dodajući da su sve druge tvrdnje „dezinformacije“.

Kako prenose ruske agencije, Nariškin je takođe pružio uveravanja da „u telu Alekseja Navaljnog, kada je napustio rusku teritoriju, nije bilo toksične supstance“, ocenjujući da Rusija „u tom pogledu ima mnogo pitanja za nemačku stranu“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Moskva nije dobila od Berlina zdravstvene podatke Navaljnog.

Nemačka vlada juče je saopštila da su specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom novičok.

Izvor: Beta, Njujork tajms, Insajder