NBS „zabranila“ bankama da daju kredite medijima; Narodna banka tvrdi da nije ugrozila autonomiju banaka

Narodna banka Srbije je, prema istraživanju Insajdera, praktično bankama koje posluju na teritoriji Srbije zabranila da daju kredite medijima.

Narodna banka Srbije

Prilikom kontrole više banaka - Narodna banka je pronašla nepravilnosti kod svake banke, koja je odobrila kredit nekom mediju. Za Narodnu banku, kako se navodi u analizi kontrole u koju je Insajder imao uvid, mediji za bilo koju banku predstavljaju „reputacioni rizik“.

S obzirom na to da je ovo prvi put da Narodna banka ovakvim pravilom i zaključkom utiče na poslovanje banaka u Srbiji, a posredno i na medije, novinari Insajdera uputili su pitanje Narodnoj banci:

Zašto i po kom osnovu je NBS zabranila bankama da odobravaju kredite medijima?

Takođe smo tražili da nam dostave dokument na koji se NBS poziva prilikom proglašavanja medija klijentima koji nose „reputacioni rizik“ za banku.

Iz Narodne banke smo dobili odgovor da oni, prema važećim propisima koji regulišu poslovanje banaka, nisu ni na koji način ograničili autonomiju banaka da same odlučuju kome će odobriti kredite, odnosno da nije zabranila bankama da odobravaju kredite medijima.

„Propisima nisu definisani klijenti, niti uslovi koje klijenti moraju da ispune kako bi im banke odobrile kredit, već sam postupak procene finansijskog stanja, odnosno kreditne sposobnosti dužnika banka uređuje svojim aktima, a odluku o tome da li će klijentu odobriti kredit, banka donosi u skladu sa načelom slobode ugovaranja, svojom poslovnom politikom i unutrašnjim aktima“, objašnjavaju u NBS.

Međutim, Narodna banka nije odgovorila na ključno pitanje Insajdera - zašto su u analizi kontrole, u koju je Insajder imao uvid, za kredite odobrene medijima utvrdili da predstavljaju rizik za reputaciju banke.  

Izvor: Insajder