Ne davimo Beograd neće potpisati Sporazum sa narodom: Ne rušimo dogovor, ali protiv smo zajedničke kolone

Incijativa Ne davimo Beograd neće potpisati današnji predlog Sporazuma za narodom, koji su stranke i pokreti opozicije najavili kao odgovor na zahteve građana koji protestuju prethodnih nedelja u Beogradu, ali i širom Srbije. Kako aktivista ove Inicijative Radomir Lazović navodi za Insajder razlog je razmimoilaženje po pitanju insistiranja na jednoj zajedničkoj koloni.

Protest inicijative Ne davimo Beograd

„Inicijativa ne davimo Beograd ostaje otvorena za rad na svim poljima sa aktuelnim opozicionim akterina poput borbe za fer izbore, borbe protiv nasilja i ekstremizma u društvu… Ostajemo i učesnici protesta, a priključićemo se i svim ostalim akcijama“ , kaže Lazović za Insajder.

On ističe da su sastanci opozicionih aktera prethodnih dana bili kvalitetni i konstruktivni ali da predstavnici Inicijative smatraju da je preuranjeno govoriti o formiranju Vlade i zajedničke liste.

„Mi ne rušimo ovaj dogovor opozicije ali ga jednostavno ne možemo potpisati zbog insistiranja na jednoj koloni jer mi mislimo da ukoliko budemo ostvarili mogućnost slobodnih izbora nema potrebe za jednom zajedničkom opozicionom listom“ , rekao je Lazović.

Inače, danas u podne veći deo opozicionih lidera predstaviće javnosti Sporazum s narodom.

Kako je ranije poslanica Marinika Tepić rekla za Insajder sporazumom obuhvata menjanje izbornih uslova, rad na većim medijskim slobodama i osnivanje prelazne vlade, čiji premijer neće biti stranačka ličnost i čiji će članovi biti stručnjaci za oblasti podeljene po ministarstvima.

Ona je dodala da je plan da se u sporazum unese i obaveza preispitivanja svih ugovora i sporazuma za koje, kako kaže, postoji osnovana sumnja da su štetni za Srbiju, odnosno građane.

Kada je reč o konkretnim koracima, to je bojkot svih skupština – od Narodne skupštine, preko skupštine Vojvodine, do lokalnih skupština, ali i bojkot izbora, ukoliko izborni uslovi ostanu onakvi kakvi su trenutno, rekla je Tepić. 

Ona je navela i da veruje da će sporazum s narodom podrazumevati i formiranje jedinstvene izborne liste koja će učestvovati na izborima onda kada budu omogućeni uslovi za fer i poštene izbore.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac u izjavi za Danas rekao je da je Sporazum sa narodom odgovoran čin odgovornih ljudi koji tragaju za društvenim ugovorom koji bi bio osnov izgradnje demokratske Srbije. Prema njegovim rečima, Sporazum sa narodom je "po svojoj suštini dvostrani ugovor nastao na inicijativu gradjana koji  protestvuju i opozicije koja se obavezuje da će promeniti sistem i suštinski pristup politici". 

Nakon jučerašnjeg sastanka, oglasio se i predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan koji je rekao da je "opozicija je prvi put posle sedam godina uspela da usaglasi svoje stavove".

Sporazum je inače nastao na osnovu dokumenta o zajedničkim uslovima za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora koji je deo opozicije usvojio u decembru prošle godine.

Tada su predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Socijaldemokratske stranke, Nove stranke, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, pokreta Dosta je bilo, Pokreta centra, Građanske platforme i inicijative Ne davimo Beograd zatražili da opoziciji bude omogućeno da u informativnom programu Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine bude zastupljena najmanje 60 minuta nedeljno pre predizborne kampanje i da njeni predstavnici učestvuju u svim debatnim emisijama na javnim servisima.

Zatražena je i promena sastava REM-a radi, kako je tada navedeno, dosledne primene ovlašćenja kontrole elektronskih medija, a kompletnu listu zahteva možete pogledati na ovom linku.

Iniciranje najnovijih sastanaka i konačnog dogovora opozicije došlo je nakon što su predstavnici protesta "Jedan od pet miliona" na nekom od prethodnih protesta zahteve isporučili i opoziciji u kojem traže predstavljanje jasnog političkog programa.

Izvor: Insajder