Nedimović: Tenisu dosad odobrena dva projekta u Srbiji i zakup 2.420 hektara

Nemačkoj kompaniji za proizvodnju mesa Tenis odobrena su dva projekta u Srbiji, u Zrenjaninu i Kikindi, a treći potencijalni projekat biće u opštini Sečanj, rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Branislav Nedimović, Foto: Srđan Ilić

Nedimović je prilikom obilaska radova na izgradnji sistema za navodnjavanje u Međi rekao da zainteresovanost Tenisa za ulaganje u Sečnju postoji i da se radi procena kompletnog zahteva te kompanije.

"To zahteva kompletne analize, kako imovinsko pravnih odnosa, da li postoje problemi sa restitucijom, kako ne bismo kasnije drugima pravili probleme. Važno je da kada nešto damo u zakup na 30 godina da nemamo nikakve posledice, a država da ima koristi", rekao je novinarima Nedimović.

Ranije je najavljivano da će kompanija Tenis u novembru ove godine početi da gradi farme svinja i klanicu u Srbiji.

Nedimović je naveo da će uskoro Ministarstvo poljoprivrede objaviti koje su prve odobrene investicije u poljoprivredi, šta one znače za srpsku poljoprivredu i koliko se po hektaru uvećava davanje, kao i koliki su prihodi po hektaru.

"Radimo kompletnu studiju kako bismo pokazali ekonomsku opravdanost ovakvih projekata", rekao je on.

Inače, sve prepreke za dugo očekivanu investiciju nemačke kompanije Tenis otklonjene su pošto je Ministarstvo poljoprivrede u februaru ove godine raspisalo javni poziv za zakup državnog zemljišta na 30 godina za investitore u stočarstvu.

Tenis je podneo pet zahteva za više od deset hiljada hektara u pet različitih lokalnih samouprava.

Iako Komisija zadužena za odobravanje investicionih projekata još nije donela odluku o svim podnetim zahtevima za zakup, ministar Nedimović je potvrdio da je nemačka kompanija Tenis dobila u zakup 2.420 hektara u Zrenjaninu.

Predstavnici Vlade Srbije i Tenisa potpisali su krajem aprila 2015. u Beogradu Memorandum o razumevanju. Analiza Insajdera pokazala je da uslovi zakupa za investitore koje je Ministarstvo propisalo odgovaraju ranije objavljenim zahtevima nemačke kompanije.

Izvor: Beta

Kritike zbog dolaska nemačke firme

Stručna javnost i udruženja poljoprivrednika oštro su kritikovali Zakon o poljoprivrednom zemljištu donet krajem 2015, koji je omogućio investitorima da dobiju do 30 odsto zemljišta u svakoj jedinici lokalne samouprave na period do 30 godina, optužujući Vladu da je sadržaj Zakona pisan direktno zbog Tenisa.

Mnoga udruženja poljoprivrednika kritikovala su moguć dolazak nemačke firme, tvrdeći da bi ona monopolizovala srpsko tržište, zbog čega bi mali i srednji poljoprivrednici i uzgajivači svinja ostali bez posla.

Takođe, stručnjaci su isticali negativne ekološke posledice tolikog broja svinja na malom prostoru, navodeći primere evropskih zemalja koji su zbog uzgoja svinja uništile hektare zemlje.